După Guvern și Primăria Capitalei caută ac de cojoc ambroziei. Dacă în ultimii ani, lupta cu buruiana era dusă doar cu sapa, de la primăvară municipalitatea promite să acționeze altfel, notează Agora.md.

„Se lucrează manual. Intervenim la toate solicitările. E târziu anul acesta de a folosi erbicide. Nu are sens pentru că planta e deja coaptă. Dar, facem harta unde sunt locuri cu cele mai multe plante și anul viitor, din primăvară, vom începe să acționăm cu erbicide. Scopul este de nimicit 100%”, a declarat șeful Asociației Spații Verzi, Serghei Carp.

Și autoritățile centrale au început abia din acest an să caute ac de cojoc ambroziei, responsabilii de la Ministerul Sănătății autosesizându-se abia după ce au primit mai multe petiții din partea cetățenilor. Prim-ministrul Pavel Filip l-a certat în repetate rânduri pe șeful de la Agricultură pentru faptul că buruiana încă nu a fost inclusă în lista plantelor interzise în țara noastră.

Tot cetățenii au fost cei care au elaborat deja o hartă cu locurile din Chișinău unde sunt întâlnite cele mai multe plante de ambrozie. Harta conține informații și despre locurile unde responsabilii au intervenit, cu sapa, și au tăiat plantele.

Astfel, din informațiile oferite de aceștia reiese că cele mai multe plante de ambrozie se găsesc în parcuri și spațiile verzi, cum ar fi Parcul din Valea Trandafirilor și cel din Valea Morilor, dar și regiunea Malina Mică unde se găsește Spitalul Republican, Institutul Oncologic și Centrul Diagnostic.

În contextul discuției, primarul general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, nu a ezitat să certe conducerea de la Spații Verzi.

„Eu am mari rezerve la activitatea întreprinderii pe care o conduceți. Însuși faptul că aparatul de conducere are 49 de oameni… Poate lăsați mai puțini șefi și majorați salariile la angajați. Mai puțini pe scaune și mai mulți în teritoriu sau să iasă aparatul de conducere să dea cu sapa și să pilivească fiecare fir de iarbă. Erbicidele costă mult, dar factorul uman este mai important”, a punctat Codreanu.

Vezi și: Îți curge nasul în luna august și ai ochii roșii? Ai putea avea alergie la ambrozie

Precizăm că ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.