Medicii alergologi sunt foarte ocupați în prezent. Polenul eliberat de multe plante și copaci în timpul înfloririi este o problemă majoră pentru cei cu alergii. Identificarea alergenului este crucială, dar puțini știu cum să facă față. Momentan, administrarea medicamentelor recomandate este singura soluție.

Potrivit medicului alergolog Tatiana Gorelco, polinoza este de obicei împărțită în trei categorii – polinoza de primăvară, cauzată de polenul de păpădie, puful de plop, polenul de tei și salcâm; polinoza estivală, cauzată de cereale; și polinoza de toamnă, legată de alergia la ambrozie și pelin, scrie jurnal.md.

„Principalele semne clinice în cazul alergiei la polen sunt afectarea mucoasei nasului și conjunctivei ochilor. Adică pacienții în asemenea situații fac prurit nazal, prurit ocular. Au eliminări apoase, abundente din nas, au strănuturi. Conjunctiva ochilor este roșie cu senzație de durere, cu senzație de disconfort”, spune medicul.

Dacă cineva suferă de alergii sezoniere, este important să identifice alergenul responsabil și să evite expunerea la polenul acestor plante. Pentru a gestiona simptomele, oamenii trebuie să urmeze sfaturile medicului.

„E de dorit ca geamurile să fie înzestrate cu plase antimoschit. E de dorit ca atunci când ne întoarcem de afară să facem un duș sau cel puțin să ne spălăm pe față, pe mâini. E de dorit să ne schimbăm imediat hainele, să păstrăm în diferite dulapuri hainele de stradă și cele de casă”, mai spune Tatiana Gorelco.

Potrivit experților, un tratament care să vindece alergia la polen nu există. Conform unor studii, circa 30% din populația de pe glob raportează simptome ale alergiilor la polen.

Distribuie articolul: