S-a angajat imediat după absolvirea universității ca bibliotecară. Lilia Țâcu recunoaște că era un job foarte râvnit pe atunci, iar salariul pe care îl ridica lunar era incomparabil cu satisfacția – 35 de ruble! A lucrat la Ministerul Apărării în perioada 1993-1997, pe post de traducătoare română și rusă, însă cei mai memorabili sunt totuși… anii de studenție. Acum încearcă, din îndepărtata Grecie, să păstreze legătura cu patria și să valorifice cumva studiile în literatură și experiența de bibliotecară.

A absolvit Institutul de Literatura „Maxim Gorkii” din Moscova (anii 1987-1993), institut pe lângă Uniunea Scriitorilor din URSS. Dar prima facultate a fost la „filologia moldovenească” de la Universitatea de Stat „V. Lenin” din Chișinău (anii 1984 -1987). Liliana Țâcu recunoaște că anii de studenție „au fost cei mai minunați ani din viața mea!” Despre ei își amintește chiar mai des de când a plecat peste hotare, în Grecia.

„În perioada studenției am lucrat 5 ani ca și bibliotecară. Ăsta a fost primul meu job, care mi-a lăsat amintiri frumoase, pentru că pe atunci, această meserie era la mare cinste. Ca și cartea, de altfel. Ce putea fi mai frumos decât bibliotecară în perioada sovietică?”, își amintește cu nostalgie Liliana Țâcu. Lucra bibliotecară la căminul studențesc de la Moscova, pentru un salariu de 35 de ruble lunar, plus premii, onorarii de la reviste. „Mai aveam bursa de 60 de ruble ca și „student de provincie”. Acum admir această profesie în Grecia. Bibliotecarii de pe insula Rodos sunt respectați. Și asta poate pentru că sunt foarte puțini, cu zeci de ani de experiență în spate”, mai crede Liliana.

Deși a învățat nouă ani, a decis să schimbe „stiloul pe polonic”, acum lucrează bucătar la un restaurant pe insula Rodos. A ales viața de pribeag ca și mulți alți moldoveni pentru un salariu mai bun, ca să-și poată crește copiii și să le ofere tot ce e mai bun. Și asta pentru că, spune ea: „e mai bine bucătar bun, decât poet și cu copii flămânzi!”

Și cum grecii au o istorie frumoasă, dar și o bucătărie de invidiat, Liliana a decis să creeze un un grup pe facebook și să „spună” pe înțelesul tuturor cum mănâncă grecii. În paralel, dorește să scrie și o carte cu aceste rețete pe care le notează,proiect la care deja lucrează. Își dorește să lanseze cartea tot aici, în Moldova.

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară ȘSAJ

Distribuie articolul: