Liliana este soție iubitoare, mamă grijulie și bună gospodină. Are un job activ și foarte stresant. Serile și le dedică familiei. Pe lângă toate acestea, își mai face timp și pentru hobby-ul pe care îl are – organizarea evenimentelor pentru comunitatea moldovenilor din Chicago. Banii colectați de pe urma acestora îi redirecționează pentru cauzelor caritabile din Republica Moldova. Ea este model de urmat. Vedeți mai jos de ce.

 

„Ziua mea este un carusel care nu se mai oprește. Marea provocare este ca el să nu-și schimbe ritmul, ca să pot continua să fac lucruri frumoase alături de comunitate.”

Despre țara mamă și țara adoptivă…

Pentru mine America este sinonim cu „visul american”. Am venit în SUA cu 5 ani în urmă. Era visul și dorința soțului meu. Niciodată nu am îndrăznit să cred că voi ajunge pe tărâmul făgăduinței. Și totuși, din primul moment m-am simțit acasă. Trăiesc acest vis din primul an, de la prima încercare de a mă adapta. Nu am să fiu ipocrită. Iubesc Moldova, trăiesc și gândesc ca o moldoveancă. Iubesc și mă regăsesc în tradițiile noastre. Duc dorul Moldovei, al familiei, al oamenilor dragi. Dar America m-a primit „ca pe un copil al ei”, la fel ca pe mulți moldoveni. Iar eu ca un copil, chiar dacă adoptiv, îi port un sentiment aparte.

Despre începuturi…

Când am venit în Chicago, erau puține inițiative de a ajuta oamenii din Moldova în grupuri mari. Existau, dar prea puține, o dată, sau două ori pe an. Cunosc multe cazuri când familii de aici au făcut donații și au dus ajutoare acasă în acea perioadă, fără să le facă publice. Dar ca să se implice o mai mare parte a comunității, de câteva ori pe an, părea o provocare.

Așa au apărut primele evenimente caritabile. Așa a fost #SaveDimka. Am încercat să îl ajutăm pe nepoțelul unui tânăr din comunitatea noastră. O zi plină de emoții. O zi în care comunitatea în care trăiesc a demonstrat că suntem uniți, că ne pasă. Atunci am reușit să adunăm în jur de 16.000 de dolari. Dimka a avut o șansă din 10 și a supraviețuit. Astăzi trăiește o copilărie frumoasă, alături de familia lui și mă bucur că am putut să contribuim la însănătoșirea lui.

Despre oameni…

Am ajutat copii, mame singure, familii nevoiașe, oameni bolnavi, unii dintre care nu mai aveau șanse de viață. Pe parcurs au apărut tot mai multe cazuri și numărul concetățenilor noștri, care își doresc să se implice, este în continuă creștere. Drept urmare, evenimentele caritabile au devenit sociale.

Pentru diferite cazuri oferim ajutor diferit. De-a lungul timpului, am avut colaborări cu diverse grupuri de inițiativă și organizații. Printre acestea se regăsesc Run Pink Moldova, Aripile Speranței, Ask a Mom. Alteori, am donat direct familiilor. Totodată, acțiunile caritabile nu sunt doar cele pentru care organizăm evenimente. Am reușit să cunosc foarte multă lume și, alături de prieteni, încercăm să ajutăm fără evenimente sau postări pe Facebook. Alegem minuțios cazurile, mi se pare important să cunoști personal oamenii pe care îi ajuți. Emoțiile pe cu care te alegi de pe urma unor astfel de acțiuni sunt de nedescris, iar satisfacția – enormă.

Despre experiențe…

O să povestesc una dintre experiențele mele deosebite, legate de caritate. Împreună cu echipa de la Asociația „Aripile Speranței” am mers în casele bolnavilor de cancer în fază terminală din Moldova și le-am dus medicamente, produse de igienă și produse alimentare. Credeam că vor fi cele mai neplăcut de provocatoare zile din viața mea și intuiam că îmi va fi greu să mă eliberez de emoții după tot ce voi vedea. Spre marea mea surprindere, m-am înșelat.

În acele zile am întâlnit oameni fără șanse de viață, dar optimiști, plini de speranțe. Rude care îi îngrijeau și, chiar dacă le era foarte greu, își doreau sa ajute alți oameni. Unii din acei oameni, care cu siguranță nu mai sunt în viață, râdeau cu pofta cu care mulți dintre noi, care avem o infinitate de binecuvântări, nu râdem. După acele zile, am început să prețuiesc dublu gustul bucatelor, îmbrățișarea copiilor mei și infinita abundență pe care o am. Am învățat să mă consider cu adevarat bogată pentru ceea ce trăiesc.

Despre evenimente…

La capitolul evenimente” probabil că aș putea să scriu cărți. Au fost organizate evenimente care nu s-au repetat și evenimente care revin anual. Fiecare a fost important, căci au unit comunitatea de aici, iar cei de acasă au primit în dar ajutorul nostru.

„Acasă de Sărbători” – concert care a avut loc la sfârșitul anului 2021. Desfășurat în premieră. Este primul eveniment social la care am perceput și o taxă de intrare, cu scopul de a-l organiza la nivel înalt și să le oferim oaspeților o seară unică. Avem foarte mari planuri și speranțe legate de acest eveniment. Îl percep ca pe un eveniment de impact. Unul care peste ani va deveni o tradiție frumoasă pentru moldovenii stabiliți în Chicago.

Un alt eveniment cu care mă mândresc este „Transmitem copiilor tradiții de mărțișor”. Din păcate, s-a oprit la a III-a ediție, dar aștept momentul potrivit să îl relansez. Muză pentru acest eveniment a fost fetița mea Ariadna, care s-a născut pe 1 Martie. Acesta are menirea să bucure toți copiii din comunitatea noastră și să îi învețe despre tradiția mărțișorului.

Pot, de asemenea, menționa „Bal Mascat de Halloween”, cuconada „Merge Vorba cu Quiz”. Toate îmi sunt foarte dragi.

Despre „Tu nu ești singură”…

Un proiect unic, foarte important, care nu este foarte vizibil pe rețelele de socializare, dar schimbă destinele femeilor de aici. „Tu nu ești singură” a apărut drept urmare a interacțiunii cu femeile din comunitate. Bănuiesc că am căpătat încrederea femeilor. Altfel, nu am cum să îmi explic curajul lor de a-mi destăinui încercările prin care trec. Cunoscând atâtea istorii, m-am gândit că nu pot fi indiferentă.

Aici trebuie să menționez implicarea atât a femeilor din comunitatea noastră, dar și cea română. Datorită lor, reușim să ajutăm femeile care trec prin diferite tipuri de încercări. Aceste cazuri rămân anonime. Dar în rezolvarea lor sunt implicate persoane din diverse domenii: avocați, psihologi, oameni care lucrează cu copii cu nevoi speciale, oameni din industria frumuseții. O armată întreagă de femei care își oferă serviciile absolut gratuit pentru a ajuta alte femei. Cuvintele nu poate reda munca enormă pe care o depun și dorința lor de a ajuta. Datorită lor, acest proiect nu are nevoie de fonduri sau colectări de bani pentru derulare.

Cu 2 ani în urmă, am lansat proiectul „Make Over”. Acesta presupune ca în ajunul sărbătorilor de iarnă o femeie din comunitatea noastră, care este într-o situație de viață mai specială, profită de o listă întreagă de servicii de înfrumusețare, sesiuni de terapie, sesiuni foto și alte servicii, oferite absolut gratuit, pentru a deveni și a se simți cea mai bună versiune a sa. Datorită mărinimiei fetelor care oferă aceste servicii, în al doilea an de derulare am avut deja 2 beneficiare.

 

Momentan există și o provocare legată de acest proiect. Tot mai des apelează după ajutor și femei din alte state, iar eu mă simt „cu mâinile legate”, deoarece echipa din Chicago nu le poate veni în ajutor. Sper că în viitorul apropiat să găsim căi pentru a oferi același tip de susținere de la profesioniștii moldoveni sau români din alte state. Am certitudinea că vom reuși.

Despre satisfacție…

Marea mea plăcere este colaborarea cu oamenii. Ei sunt diferiți și mie îmi place să îi cunosc. Datorită implicării în comunitate, am cunoscut atâtea povești și atâtea suflete minunate. Pe de altă parte, în cadrul colaborării cu o companie care organizează turneele artiștilor moldoveni în Statele Unite, sunt implicată în organizarea concertelor lor în Chicago. Așa am ocazia să contribui la fericirea concetățenilor din comunitate de a revedea artiști de acasă. Și acestea sunt altfel de emoții.

Despre unitate comunitară…

Nu pot decât să mulțumesc comunității pentru încurajările și faptele frumoase la care am fost martoră. Datorită implicării lor, eu am învățat sa fiu mai bună și să îmi pese mai mult de tot ce se întâmplă în jur. Dincolo de tot binele făcut împreună, comunitatea mi-a colorat lumea. Datorită lor cred, și sunt sigură, că minunile există. Datorită lor sunt înconjurată de oameni frumoși la suflet. Au demonstrat, de atâtea ori, că împreună putem face fapte mărețe. Ei sunt adevărați eroi. Totul se datorează bunătății lor.

Despre susținere…

Am să fiu onestă. Tot ceea ce trăiesc, ceea ce fac și cine sunt este un merit pe care îl împart cu soțul meu. Suntem de 21 de ani împreună și el a vegheat mereu asupra visurilor mele. Fără susținerea lui și critica lui constructivă nu cred că aș fi putut să desfășor atâtea proiecte.

Despre lecții…

Sărăcia, nevoile, suferința și oamenii sunt mai presus de hotare. Ele nu trebuie să aibă naționalitate. Dacă vrem să ajutăm nu trebuie să separăm oamenii după tot felul de criterii. Pentru această lecție, mulțumesc comunității române. Aceasta are impact major în ajutorul femeilor din Chicago și a oamenilor din Moldova.

Un alt lucru pe care l-am învățat de-a lungul vieții este că dacă un om nu donează, nu face caritate, sau nu se implică în acțiuni social – colective, asta nu îl face un om rău. Este absurd să ne divizăm în oameni buni și oameni răi în funcție de cât de mult sau puțin am ajutat.

Despre planuri…

Cu riscul de a fi atacată și condamnată, o să povestesc despre planul meu cel mare. Vreau să fiu fondatoarea turismului de caritate. Cum ar avea loc? Moldovenii din diasporă (poate chiar și alte naționalități) care vor să ajute, dar să se asigure că ajutorul lor ajunge la destinație și ar vrea să vadă asta cu ochii lor, ar fi direcționați la organizații din Moldova. Acestea ar fi selectate în funcție de categoria de persoane pe care își dorește donatorul să o ajute. Vor avea întâlniri cu echipa și împreună vor decide ce tip de ajutor este binevenit la acel moment. Personal vor procura ajutoarele necesare și vor achita pentru tot. Apoi vor merge și, personal vor înmâna.

Dincolo de emoțiile și lucrurile frumoase pe care le vor învăța, vor avea parte de experiențe unice. Vor putea vedea locații rurale impresionant de frumoase. Chiar vor fi rugați, neapărat, să guste cireșele din grădina gospodarilor. Nu am să mint. Acolo este multă durere, momente când inima se va rupe în bucăți. Scopul acestui tip de turism este să unească pe cei nevoiași cu cei care au posibilitatea să ajute. Iar la finalul acțiunii, sunt sigură, că vor avea de profitat cei care aparent au mai multe. Vor învăța să prețuiască dublu viața lor. Vor trăi experiențe unice.

Adresare de final…

Aș vrea să închei cu un mesaj adresat femeilor care au citit până aici:

E imposibil ca fiecare dintre noi să ajungă pe paginile revistelor, să fie vedetă, să fie recunoscută, sa fie aplaudată, dar asta nu trebuie să ne împiedice să facem ce ne place. Pentru că toate acestea nu sunt atât de importante. Dacă la sfârșitul zilei inima îți pulsează de satisfacție pentru că faci ceea ce îți dorești, să știi că deja ai cucerit cele mai înalte culmi de pe acest Pământ. Iar dacă mai ai energie atunci nu uita că poți cuceri și Universul.

Foto: arhiva personală