Baba Dochia este cunoscută din diferite legende, în unele se știe că ar fi fost o fată frumoasă dorită de mai mulți regi, iar în altele că a fost o soacră rea. Conform acestor legende, a venit și tradiția de a-ți alege o babă în luna martie.

O legendă culeasă din popor de Gheorghe Asachi, spune că Dochia era fiica conducătorului dac, Decebal, notează Historia.ro. Fata era de o frumusețe răpitoare, astfel că, în momentul în care împăratul Traian a ajuns pe teritoriile noastre s-a îndrăgostit de Dochia, însă ea a refuzat să-i fie soție. Aceasta a ales să fugă pe muntele Ceahlău, însă nu reușea să scape de Traian, așa că a început să se roage zeului Zamolxe care a transformt-o atât pe ea cât și tura de oi în stane de piatră.

Se pare că există o altă legendă conform căreia Dochia era fata unui împărat care voia să fugă de un rege cotropitor care dorea să o ia de soție. Aceasta nu a vrut așa că a fugit pe munte. Îmbrăcată cu nouă cojoace, acesteia a început să-i fie cald și să le dea jos rând pe rând până când a rămas doar într-o ie. Însă când a ajuns în vârf, era iarnă în toată regula și se spune că Dochia a înghețat pe loc după ce a început să-l certe pe Dumnezeu pentru vremea rea.


O a treia legendă o întruchipează pe Dochia fiind o soacră foarte rea care avea un băiat pe nume Dragobete. Acesta a venit acasă cu o fată, însă Baba Dochia nu o acccepta și recurgea la tot felul de tertipuri ca să o alunge. Într-o zi i-a dat un ghem de lână neagră și i-a spus să meargă cu el la râu și să-l spele până când va deveni alb și abia atunci se va putea întoarce la băiatul ei. Pe un ger năprasnic, fata s-a dus la râu și a început să spele ghemul de lână și atunci când credea că nu mai are nicio speranță, a venit lângă ea cu o floare roşie cu care să spele lâna. Și, ca prin magie, ghemul s-a transformat în alb. Supărată că fata a reușit să transforme ghemul, Baba Dochia a plecat cu cojoacele pe munte, îmbrăcată cu 9 cojoace.

Înaintând i s-a făcut tot mai cald și a început să le dea jos, însă ce nu știa ea era că sus era iarnă în toată regula. Viscolul a transformat-o într-o stană de piatră atât pe ea cât și oile sale.

Anume acesta ar fi motivul vremii schimbătoare din primele zile ale lunii martie, Baba Dochia își scutură cojoacele.

Cum îți alegi baba și ce însemnătate are această alegere 

Obiceiul spune că trebuie să-ți alegi baba de primăvară și în funcție de cum va fi timpul în ziua respectivă, așa vei fi și tu pe tot parcursul anului. O metodă de a-ți alege baba este aceea de a alege o dată la întâmplare. O altă metodă ar fi să aduni cifrele din ziua de naștere.

Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 12 ianuarie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 1 + 2 = 3, deci baba este pe 3 martie.

Tradiții în zilele babelor

Din bătrâni se spune că în funcție de cum va fi vremea în  ziua pe care și-o alege omul ca fiind baba lui, așa îi va merge în anul acela. Astfel, dacă în ziua aleasă va fi soare, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine. Însă, dacă cerul va fi înnorat, omul va fi supărat tot anul. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, omul va avea parte de bogăție.

 

 

Distribuie articolul: