Cum ar trebui create posibilități egale pentru femei și bărbați în alegeri și ce ar trebui să facă concurenții electorali ca să respecte principiul șanselor egale – în special, în condițiile modificării sistemului electoral? Cum va încuraja Comisia Electorală Centrală partidele politice să respecte cota de 40 la sută atunci când își înaintează candidații, dar și ce riscă acei concurenți care nu vor fi atenți la reprezentarea de gen echilibrată, aflați din noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”.

Diana Crudu, consilieră locală, Durlești:

„Nu făceam parte dintr-o echipă când am candidat la primărie, însă am găsit limbaj comun. Într-o echipă de consilieri cu numai 3 femei trebuie să gândești la fel ca ei. Dacă în Moldova bărbații își trag cele mai multe foloase din politică, femeile sunt cele mai harnice, duc greul muncii și sunt mereu cinstite. O femeie care vrea să fie mamă este trasă pe dreapta pe cel puțin 1-2 ani din viața publică sau politică”, spune Diana.

Vezi și: „Împărțit la doi”: Cum este văzută femeia în religia ortodoxă! (Video)

Așa e situația la moment:

Arcadie Barbăroșie, director executiv IPP:

„Egalitatea de șanse în alegeri ar însemna după mine tratamentul egal al femeilor și bărbaților indiferent de poziție, bogat/sărac. Femeia nu a avut șanse egale nici în economie, nici în politică. Bărbații au o atitudine mai intolerantă, mai gravă față de pozițiile solicitate de femei în politică.”

Igor Boțan, director executiv ADEPT:

„Femeile împiedică interesele celor care dețin în politică pâinea și cuțitul, celor care asigură vizibilitatea mediatică a partidelor, celor care controlează aparatul administrativ. Ce poate o femeie să facă în așa cazuri… ele pot fi frumoase și să de-a bine în pozele electorale.”

Ecaterina Mardarovici, președintă Clubul 50/50, fostă deputată:

„Femeia, nu pentru că nu poate sau nu dorește, nu-și poate asuma anumite detalii din partidele politice. Spre exemplu în weekend nu are cu cine lăsa copiii. Nu-i duce capul spre exemplu să poată aduce un animator care să stea cu copiii în timp ce părinții sunt la adunările de partid și iau decizii importante.”

Mai multe declarații, dar și concluziile vi le puteți trage urmărind întreaga emisiune „Împărțit la doi”.

Vezi și: Cum sunt prezentate femeile și bărbații în presa de la noi. Ce prinde și ce impresionează cu adevărat (Video)