Nu conține zahăr și îl poți savura în fiecare zi fără teama că vei acumula kilograme în plus. Pistilul de fructe de Criuleni a câștigat încrederea mai multor familii din Moldova datorită faptului că are un gust deosebit și este benefic pentru sănătate. Recent, acest deliciu din fructe a fost premiat cu distincția AGEPI „Brand autentic moldovenesc”, scrie Agora.md. 

Cea care „a pus pe roate” fabrica de pistil de Criuleni este Ludmila Castraveț. Timp de mai mulți ani femeia a lucrat la uscătoriile de fructe. Experiența pe care a acumulat-o acolo i-a dat imboldul de a face un produs mai complex, care, pe de o parte, să fie compus din mai multe fructe, iar, pe de altă parte, să poată fi păstrat luni întregi fără ambalaj sofisticat.

Un deliciu pentru toate gusturile

La început l-a numit peltea de fructe. A aflat apoi că pasta din fructe, concentrată și deshidratată, se numește „pistil”. Cuvântul vine din limba turcească și înseamnă „un deliciu din fructe”.

Pistilul se face pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, povestește Ludmila. Partea elastică a deliciului se obține din fructele bogate în pectină, cum ar fi merele, prunele, diverse soiuri de pere, piersicile și gutuile. Pomușoarele, care au o valoare nutrițională ridicată, se adaugă și ele în rețetă. Există pistil din agrișe, zmeură, coacăză neagră, cireșe și căpșune, iar, pentru a obține un kilogram de această pastă delicioasă, e nevoie de 12 de kilograme de fructe proaspete.

„Mă impresionează acest produs”, recunoaște Ludmila și explică motivele: pistilul poate fi păstrat un an de zile, nu are nevoie de ambalaj sofisticat și se asociază bine cu ceai, cafea și vin. Este bogat în vitamine și are o serie de proprietăți benefice pentru sănătate. Nu conține coloranți sau zahăr. Are mare priză la sportivi pentru că nu îngrașă. Este recomandat oamenilor care au tensiune ridicată. Iar persoanelor cu diabet zaharat, doamna Ludmila le recomandă pistilul din gutui, măr și aronie.

Pistilul se face în două sau trei zile. Toată masa de fructe se omogenizează, se concentrează, iar apoi, se deshidratează. În cele din urmă, se obține o pastă comestibilă pe care o poate savura fiecare, chiar și copiii de la 1,5 ani, povestește Ludmila.

„Înainte să meargă în vacanță la mare, copiii mei au venit și mi-au spus, „Mămică, noi vrem să luăm numai produse de astea la drum, pentru că știm că ele nu se alterează, sunt delicioase și nu ne temem copiii să le mănânce”. Pentru mine asta a fost cel mai mare cadou”, spune Ludmila.

Autentic Moldovenesc 

Încrederea mai multor familii ca cea a Ludmilei a făcut ca pistilul de fructe de Criuleni să fie premiat cu distincția „Brand autentic moldovenesc”, acordată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI). Acum, acest deliciu este pe cale de a fi recunoscut drept un produs cu Indicația Geografică Protejată.

Pentru că obținerea IGP presupune și un anumit grad de responsabilitate socială, Ludmila spune că, odată cu extinderea afacerii sale, mai multe familii din Criuleni și alte raioane vor avea șansa de a găsi un loc de muncă la fabrica de producere a pistilului. Acolo există un laborator tehnologic și o sală pentru 40 de persoane unde doritorii vor putea să învețe arta de a produce cel mai sănătos deliciu moldovenesc.

Pistilul de fructe de Criuleni este unul dintre produsele prezentate în timpul campaniei de promovare „Autentic Moldovenesc”, lansată de AGEPI cu susținerea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova și Portalul de știri AGORA și EA.md.

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.