Efort fizic – interzis. Sarcină – nerecomandată. Dependență de pastile – pe tot restul vieții. Este perspectiva sumbră pe care i-a descris-o terapeutul Valentinei, o femeie de 28 de ani din Chișinău, care visa să-și întemeieze o familie și să-și trăiască viața din plin. Senzația de „inimă care vrea să sară din piept” a făcut-o să se adreseze, acum trei ani, la policlinica de sector, iar electrocardiograma a scos la iveală un diagnostic ce nu i-a spus prea multe lucruri tinerei: sindromul WPW.

Valentina, pacientă: „Periodic aveam niște atacuri îngrozitoare. Inima începea să bată foarte repede, mă sufocam, leșinam deseori. Medicii de la policlinică mi-au spus că este o afecțiune congenitală și că va trebui să iau pastile toată viața, pentru că nu se tratează. Mi s-au impus un șir de restricții, trebuia să duc un mod de viață de pensionară.”

Femeia însă a refuzat să se resemneze cu această „sentință”. S-a documentat pe internet și a aflat că boala ei se tratează cu succes la Spitalul Internațional Medpark.

Valentina, pacientă: „Am citit că la Medpark activează un cardiolog de peste hotare, care tratează bolile de inimă prin metode moderne. Pentru mine era important să am și o a doua opinie despre problema mea, iar faptul că mă va consulta un specialist dinafara țării îmi inspira și mai multă  încredere.”

În decembrie anul trecut, Valentina a pășit pragul Centrului Sănătatea Inimii, unde a fost investigată de Hakan Eraslan, specialist cu 11 ani de experiență internațională în cardiologia intervențională, membru al Societății Europene de Cardiologie. A fost primul medic care i-a spus tinerei că are toate șansele să ducă o viață normală.

Hakan Eraslan, cardiolog, Medpark: „Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o malformație congenitală, caracterizată prin existența unei căi suplimentare anormale între atrii și ventricule, unde „rătăcesc” impulsurile electrice care produc contracțiile inimii. La pacienții care au simptome minore tratamentul medicamentos este soluția optimă. În cazul Valentinei, însă, sindromul WPW se manifesta prin bătăi puternice ale inimii (tahicardie atrio-ventriculara), dispnee și chiar pierderea conștienței. Dincolo de scăderea calității vieții exista și pericolul ca pe termen lung, această aritmie să degenereze în una cu risc fatal. Pentru astfel de pacienți ablația cardiacă este cea mai eficientă și inofensivă metodă de tratament, cu o rată de succes de 95%.”

După ce Valentinei i s-a administrat anestezia locală, cardiologul a introdus, printr-un vas de la nivelul coapsei, un cateter în camerele inimii, cu ajutorul căruia a distrus calea accesorie ce provoca aritmia. Procedura de ablație cardiacă a durat doar câteva ore, iar tânăra a plecat acasă a doua zi, fără suturi, fără cicatrici și fără durere postoperatorie.

Valentina, pacientă: „Nu am cuvinte prin care să-mi exprim recunoștința față de echipa medicală a Centrului Sănătatea Inimii pentru speranța pe care mi-a dăruit-o. Acești oameni fac minuni chiar şi atunci când nimeni nu mai crede în ele. Planuri de viitor? Ne-am planificat cu soțul o călătorie peste hotare, la care până acum puteam doar să visez. Și desigur, acum, cu o inimă sănătoasă, îmi doresc să devin mamă cât mai curând!”

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală a mortalităţii la nivel mondial, iată de ce necesită o abordare complexă. Un diagnostic corect, stabilit la timp este primul pas spre un tratament eficient, care poate salva vieți. Spitalul Internațional Medpark oferă pacienților cardiaci șansa de a beneficia de consultația unor experți internaționali, specializați în tratamentul diagnosticurilor complicate.

Unul dintre ei este Hakan Eraslan, medic cu o experiență clinică de peste 11 ani în cardiologia intervențională. Anual, specialistul efectuează peste 1000 de coronarografii diagnostice, 500 de angioplastii coronariene, peste 20 de implanturi de pacemaker și zeci de ablații cardiace pentru tratararea pacienților cu aritmii.

Serviciul „A 2-a opinie” cu doctorul Hakan Eraslan este disponibil la Centrul Sănătatea Inimii Medpark, în baza unei programări prealabile la: 022 40 00 40.

P.