Originară dintr-un sat din Republica Moldova, Tatiana Melnic este stabilită de mai mult timp în România, acolo unde își îndeplinește misiunea de a ajuta oamenii, în special copiii. Tatiana este cardiolog în departamentul de Chirurgie cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, iar de șase ani, alături de specialiști de excepție, face minuni – este implicată activ în misiunile umanitare „Salvăm inimile mici”. Până în prezent, aproape 300 de copii au beneficiat de intervenții pe cord efectuate în campaniile umanitare organizate de echipă. 300 de inimioare au bătut altfel, cu noi forțe, primind o șansă la viață. Vă invităm să aflați din interviul ce urmează despre medicul cardiolog cu o carieră construită pe vocație, dedicație și dorința de a face mult bine.

M-am născut într-un sat din Republica Moldova, într-o familie de intelectuali cu 4 copii. Eu sunt primul copil al familiei. Știam încă din liceu că vreau să devin medic. Respectiv, am aplicat la medicină și mi-am făcut studiile la facultatea de Medicină generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Am absolvit-o cu brio, promoția anului 2008. Apoi am făcut studii postuniversitare și m-am specializat în Medicină internă, după care am continuat studiile prin secundariat clinic cu specializare în cardiologie. Încă din timpul studiilor postuniversitare am început să lucrez la Institutul de Cardiologie din orașul Chișinău. În prezent sunt cardiolog în departamentul de Chirurgie cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov și, concomitent, îmi continui studiile de doctorat în domeniul chirurgiei cardiovasculare”

Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei? Și care sunt principalele atribuții ale unui medic cardiolog?

Trebuie să recunosc că inițial mă gândeam la o altă specialitate, dar într-un final am decis să aleg cardiologia. Chiar dacă la început eram un pic rezervată, am ajuns  s-o iubesc și să-mi dau seama că-mi vine ca o mănușă. Pe parcursul formării mele am avut onoarea și marea șansă să fiu sub tutela celor mai buni specialiști în domeniu pe care îi are Republica Moldova, doi piloni importanți în cardiologie: Profesorul universitar, dr. hab. șt. med. Valeriu Revenco și Prof, dr. hab. șt. med Ion Popovici. Am reușit, zic eu, să „absorb” și ulterior să implementez în practica de zi cu zi tot ce am învățat de la acești oameni, care au pus bazele formării mele ca specialist.

Indiferent de domeniul medicinei în care se specializează, principala atribuție a unui medic este în primul rând să-i placă ceea ce face, să poată să coordoneze și să gestioneze cu calm toate momentele dificile.

Ce calități ar trebui să aibă un medic cardiolog și ce vă pare cel mai dificil în interacțiunea cu pacienții?

Una din trăsăturile caracteristice ale medicilor este că noi comunicăm zilnic, contactăm în cea mai mare parte cu oameni bolnavi, oameni care au o problemă și vin la noi să o rezolvăm. Oameni care, deseori, își pun ultima speranță în noi. Fiecare caz în parte este diferit fiindcă și noi, oamenii, suntem diferiți și, respectiv, fiecare pacient ajuns în cabinetul nostru necesită un tratament personalizat. Din experiența proprie consider că un medic are nevoie în primul rând de cunoștințe vaste în domeniu și să țină în continuu pasul cu tot ce apare nou în domeniu. În plus, este nevoie de multă răbdare, bunăvoință și multă dedicare în ceea ce face. Ceea ce contează cel mai mult este rezultatul final și zâmbetele oamenilor.

Modul de viață pe care îl duc părinții până la sarcină și în timpul acesteia, poate fi o cauză a malformațiilor cardiace la copii?

Da, conceperea unui copil este un miracol al naturii, procrearea este ceva foarte exact și care uneori, din păcate, poate duce la formarea anumitor, haideți să le spunem, defecte congenitale (anomalii congenitale). În domeniul meu de activitate ele sunt numite malformații cardiovasculare. Deja este demonstrat că un cuplu care are un mod de viață nesănătos, și aici mă refer la consum de alcool, tutun, droguri, poate procrea copii care se vor naște cu malformații cardiovasculare. Din păcate sunt și cazuri când copii cu malformații cardiovasculare se nasc din cupluri sănătoase, care au un mod de viață sănătos. În asemenea cazuri, substratul acestor malformații sunt modificările genetice.

Cum vedeți în prezent situația sistemului medical în Republica Moldova și România?

Recunosc că îmi este dificil să răspund la aceasta întrebare.

Geografic vorbind, avem parcă aceeași direcție, dar în același timp consider că în Republica Moldova sunt încă multe lucruri care ar putea fi îmbunătățite.

În contextul pandemic, atât în Republica Moldova, cât și în România, sistemul de sănătate este practic sufocat, și din păcate, sunt neglijate celelalte patologii în proporție de 70%. Iar acest fapt va avea grave consecințe negative pe termen mediu și lung. Copleșiți fiind de această molimă a secolului XXI, avem tendința să uităm că oamenii mor și de alte boli. Malformațiile cardiace sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la nou-născuți. Circa 1% din copii se nasc cu o malformație cardiacă. Aproximativ jumătate dintre aceștia au nevoie de intervenții, prin cateterism cardiac sau chirurgie cardiacă deschisă, pentru corecția acestora.

În Republica Moldova, potrivit statisticilor oficiale, se nasc, anual, aproximativ 450-500 de copii cu diverse tipuri de anomalii cardiace congenitale.

În România, se înregistrează, anual, un număr de 1.500 de nou născuți care suferă de malformații cardiace congenitale grave. Această problemă este gestionată defectuos de sistemul de sănătate publică. Mai mult de 1.000 de copii mor anual, deoarece nu pot beneficia de tratament specializat/chirurgical. Principalele cauze sunt lipsa resurselor umane și finanțarea insuficientă. Doar unul din patru copii beneficiază de operație plătită de sistemul național de sănătate.

Știm că sunteți unul dintre medicii implicați activ în misiuni umanitare. Despre ce proiect este vorba, când a luat naștere acest proiect și care este rolul dvs. în campanie. 

Am marea onoare să fac parte dintr-o echipă de specialiști de top pe care îi are România în domeniul chirurgiei cardiovasculare. Fiind parte a acestei echipe, sunt și membră a staff-ului care se ocupă de organizarea acestor misiuni. „Salvăm inimile mici” este un proiect care a luat naștere în anul 2015 la inițiativa Prof. universitar Dr. șt. med. Victor Sebastian Costache, chirurg cardiovascular. Această inițiativă presupune organizarea și finanțarea unor intervenții chirurgicale complexe pentru copiii cu malformații cardiace grave.

Anual desfășurăm 3-4 misiuni umanitare în care sunt selectați între 8 și 15 copii cu malformații cardiace complexe. Aceste intervenții complexe sunt efectuate cu ajutorul unor echipe medicale înalt calificate din străinătate, din țări precum Anglia și Germania. Până în prezent am beneficiat de experiența unor chirurgi de excepție, asistenți medicali de terapie intensivă, anesteziști specializați în cardiologie pediatrică, care au fost dispuși să împărtășească gratuit din cunoștințele lor, impresionați fiind de situația dramatică a copiilor din Republica Moldova și România, care au nevoie de ajutor.

Câți copii au fost operați până în prezent, doar din Republica Moldova?

Din 2015 până în prezent, în misiunile umanitare organizate de echipa noastră au fost operați aproximativ 300 de copii, inclusiv 11 din Republica Moldova.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace întâlnite la copii? 

Cea mai frecventă anomalie congenitală cardiacă este considerată a fi bicuspidia aortei. Aceasta poate decurge asimptomatic o perioadă îndelungată de timp. La copii, adolescenți aceasta poate fi depistată absolut ocazional la un control medical de rutină și este confirmată la o evaluare ecocardiografică.

După care urmează defectele cardiace septale, defecte de sept artrial, defectele de sept ventricular, canalul artrio-ventricular, fie total sau parțial, persistența ductului arterial, stenoza pulmonară, coartația de aortă, transpoziție de vase mari, Tetralogie Fallot, retur venos pulmonar anormal, ventricul unic. Copiii diagnosticați cu una (sau mai multe) dintre patologiile enumerate mai sus au beneficiat de o nouă șansă la viață, fiind operați în cadrul misiunilor umanitare organizate de echipa noastră.

Care este rata de succes a unei operații pe cord la copii? Dar în campanie?

În cazul copiilor care nu suferă și de alte malformații genetice, rata de succes este de sută la sută. Aproximativ 10% dintre copiii cu malformații cardiovasculare au nevoie de o a doua intervenție sau, uneori, chiar și a treia. Aceasta se poate întâmpla în cazul malformațiilor cardiace complexe. În ultima misiune am avut o fetiță de 3 ani din Republica Moldova care s-a născut cu malformație cardiovasculară complexă și care a necesitat o intervenție cardiovasculară la 7 zile de la naștere, iar acum a beneficiat de înlocuire de conduit cu valvă pulmonară. De asemenea a fost înlocuită o proteză deoarece, între timp, inima copilului crescuse, astfel încât proteza precedentă devenise mică pentru necesitățile sale vitale. Este posibil ca în viitor, când fetița va ajunge la maturitate, să beneficieze de încă o intervenție.

Rata de succes a intervențiilor pe cord efectuate în campaniile umanitare organizate de echipa noastră a fost de sută la sută.

Ce emoții aveți după fiecare caz cu final fericit?

De 6 ani creionăm povești de viață și încercăm să facem lumea mai bună, ajutați fiind și de oamenii cu inimă mare. Fiecare misiune diferă una de alta. Scopul este același, dar poveștile sunt diferite, emoțiile și trăirile sunt diferite.

Nu poate fi descris în cuvinte efortul depus de întreaga echipă, pentru ca totul să meargă perfect de la minutul de start și până la finalul misiunii. Ce se vede la suprafață este doar vârful aisbergului.

O misiune este discutată în cele mai mici detalii cu aproximativ două luni înainte să se întâmple. Inițial se stabilește echipa care va veni în această misiune (de obicei, vin între 25-35 de persoane, chirurgi, pompiști, cardiologi pediatri, anesteziști, asistenți terapie intensivă, dublați fiind de specialiștii din spitalul gazdă). Toți acești oameni vin și operează pro bono de fiecare dată. Ulterior sunt selectați copiii care vor beneficia de intervenții chirurgicale în misiunea respectivă. Fiecare misiune este însoțită de emoții, stres dar scopul și rezultatul final sunt cele care cu adevărat contează, care de fiecare dată aduc multe zâmbete și bucurie în sufletul celor din jur.

Pe lângă echipele de medici despre care vorbiți cu atâta pasiune, misiunile pe care le organizați beneficiază și de altă susținere?

Bineînțeles un rol foarte important în desfășurarea acestor misiuni îl au sponsorii noștri care sunt alături de noi pe parcursul ultimilor 6 ani și datorită cărora se întâmplă aceste minuni.

Fiind originară din Republica Moldova, am încercat de fiecare dată să aduc în misiuni și copii din țara mea. Dar, după cum înțelegeți foarte bine, aceste intervenții necesită eforturi financiare destul de mari. Însă, de câțiva ani deja avem o colaborare foarte frumoasă cu Fundația de caritate „Ceslav Ciuhrii”. Deocamdată acesta este unicul nostru sponsor care s-a arătat dispus să participe alături de noi în aceste misiuni și căruia îi rămânem profund recunoscători, atât eu, cât și întreaga echipă. Domnul Ceslav Ciuhrii și echipa de la Fundație sunt niște oameni deosebiți, care au acceptat să ne dea o mână de ajutor și pot spune fără să exagerez că au salvat vieți de copii.

Știu că Fundația este implicată și în alte proiecte și acțiuni de caritate și le doresc succes în toate lucrurile frumoase pe care le fac. În același timp, îmi exprim speranța că vom colabora și în continuare și împreună vom reuși să tratăm cât mai mulți copii din țara noastră.

Trebuie să spun că am încercat să cerem ajutor și din partea altor agenți economici din Republica Moldova, dar, din păcate, oamenii au fost reticenți la propunerea noastră.

Mi-aș dori ca noi, oamenii, să încercăm să fim mai buni. Doar noi putem face viața mai frumoasă.

Vă mulțumim, Tatiana, pentru timpul prețios acordat și pentru șansa de a afla din prima sursă despre această frumoasă misiune umanitară!

Sursa foto: Tatiana Melnic