În fiecare an pe 25 mai în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Prosopului. Țara noastră mereu s-a putut mândri cu articolele portului tradițional, iar țesutul manual a fost una din îndeletnicirile cele mai de seamă. Află mai jos despre secretele ce se ascund în țesătura prosopului tradițional.

Timpul trece, iar prosoapele, la fel ca și alte articole tradiționale, nu-și pierd deloc din valoare, ba dimpotrivă acestea ajung să fie și mai mult prețuite. Prosoapele moldovenești au un succes la nivel internațional, în țările precum Franța, Anglia și Indonezia.

Prosopul însă nu e un articol obișnuit, iar broderia care este înserată pe el ascunde diverse simbolistici și reflectă scopul creării acestuia. Drept urmare, în broderia prosopului se regăsesc broderii cu flori de mac, de bujor, hora fetelor.

Florile de mac pe prosop erau dăruite în săptămâna pregătirii de nuntă de către mireasă la casa mirelui, aceste flori transmiteau iubire, puritate, gingășie şi frumusețe. Cu cât mai bogat era prosopul, cu atât mai bine era primită fata.

Bujorul la fel era motiv floral larg răspândit la prosoapele secolului trecut. Cu asemenea prosop tinerii mergeau pentru a se închina la naşi cu o pereche de colaci.

Prosoapele cu horboţelele realizate în forma horei fetelor erau cele mai rare şi mai prețuite în acele vremuri datorită metodei de creare. Hora reprezenta dansul fetelor în jurul miresei când o petrec de acasă.

Cu scopul de a valorifica tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de stilul vieții rurale, locuitorii satului Selemet împreună cu echipa iProsop organizează în fiecare an, începând cu 2015 festivalul dedicat cultului național. Oaspeților evenimentului li se propune să admire diversitatea de prosoape expuse de muzee sau din colecții personale, vor putea procura prosoape tradiționale, pentru orice tip de eveniment ( nuntă , cumătrie, botez , cununie, etc.).

Însă, Anul 2020 este unul în care festivalul își va sista activitatea în legătură cu situația creată în urma pandemiei Covid-19, oferind prioritate siguranței.