Sedentarismul este o problemă destul de amplă ca să spunem, din momentul în care oamenii au învățat să facă banii șezând. Persoanele care petrec mult timp la birou sunt predispuse la diferite boli, dintre care unele foarte grave. Vladimir Botezat, specialist în kinetoterapie, ne spune care sunt riscurile unui lucru de oficiu, precum și soluțiile pentru ameliorarea durerii.

Cele mai frecvente probleme

„Oamenii vin la noi cu dureri lombare, dureri cervicale, asimetrii cum ar fi de exemplu niște atitudini scoliotice, ceea ce înseamnă că musculatura de pe o anumită parte a corpului este mai tensionată decât pe altă parte. O problemă foarte gravă sunt durerile de cap, amorțeala mâinilor, durerile de umeri, sciatica și durerile de spate. Avem și pacienți care 15-20 de ani au stat, nu au făcut nimic în viața lor și nouă ne ia o lună de zile ca să-i aducem la un anumit nivel ca ei să fie funcționali mai departe. Orice problemă se cronicizează și dacă ea deja este cronică noi avem mai mult de lucru”, spune kinetoterapeutul.

Indicații kinetoterapeutice

„Tuturor pacienților le spun: „Nu stați niciodată mai mult de o oră în aceeași poziție!”. Statul în aceeași poziție pe parcursul mai multor ore dăunează la fel de mult ca fumatul, deoarece musculatura nu-și îndeplinește funcția de contracție sau relaxare normală. Dacă ai stat o oră pe scaun, să nu-ți fie lene 3 minute să te ridici, să faci niște exerciții, nu-ți fie lene să iei o dată sau două ori pe zi o coadă de mătură sau un baston și să ridici deasupra capului pur și simplu ca să incluzi musculatura dintre omoplați, ceea ce deja o să-ți scadă riscul de amorțeli pe mâini sau dureri de ceafă. Dacă tu timp de 3-4 minute faci niște exerciții, următoarea oră vei fi foarte funcțional și foarte calitativ în ceea ce faci și n-o să ajungi la dureri, dar nu este suficient să faci asta o anumită perioadă de timp, trebuie să faci din asta un mod de viață. Atunci nu o sa ai nevoie să vii la kinetoterapeut, să-ți pună injecții sau să i-ai pastile cu pumnul. Tu pur și simplu o să vii la profilaxie”, zice Vladimir Botezat.

Sfaturi pentru managerii de companie

„În primul rând trebuie de menționat că fiecare conducător al unei instituții își dorește ca angajații lui să fie productivi și foarte calitativi. Dar, din păcate această productivitate și calitate nu poate să apară dacă nu există condiții optime pentru ei și condiția optimă din partea fizică. Aș recomanda cu mare drag fiecărui manager, în primul rând să ofere aceste condiții, fiecare poate să facă asta în mod diferit, de exemplu la o anumită perioadă de timp, să le dea câte o perioadă de recreere, să le permită să facă o pauză, poate să facă contracte cu o anumită instituție care o să le presteze anumite servicii. Aceste tipuri de contracte sunt răspândite în toată lumea și dacă respectiv, tu nu faci acest lucru, oamenii încep să ajungă la depresie anume din cauza durerilor de spate pe care le au, la insomnii, ceea ce nu le permite să fie calitativi, dar acest lucru se întâmplă numai la persoanele care lucrează la birou”, mai spune kinetoterapeutul.