Câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a donat premiul de 1 milion de euro, echivalent cu aproximativ 40,2 milioane de ruble, mai multor organizații de caritate.

Directorul general al publicației Новая Газета („Novaya Gazeta”), Dmitri Muratov s-a ținut de cuvânt și așa cum a spus anterior, și-a transferat banii primiți pentru Premiul Nobel, mai multor organizații de caritate.

„Să primești acest premiu e mai ușor decât să-l cheltui”, a declarat acesta pentru Znak.com. Valoarea totală a premiului a fost de aproximativ 40,2 milioane de ruble. Banii au fost împărțiți între organizații, care au fost alese prin vot de către „complici” – cititori care au susținut „Novaya Gazeta” cu donații.

Prin urmare, câte cinci milioane de ruble au fost transferate către centrul de îngrijire paliativă hospice-ul „Дом с маяком”, fondul „Подари жизнь”, „Круг добра” și „Вера”. Alte zece milioane de ruble au fost donate fondului medical pentru lucrătorii mass-media, care ajută angajații diferitelor publicații în lupta împotriva bolilor grave.

Fondatoarea hospice-ului „Дом с маяком”, Lida Moniava, a dezvăluit pe Facebook că transferul a fost deja făcut: „Cu acești bani îi vom aduce de la internate pe copiii bolnavi în stadiu terminal și îi vom sprijini pe cei care rămân acolo, în spatele gardului sistemului”

O altă parte a fondurilor a fost cheltuită pentru realizarea unui film despre starea presei în Rusia și pentru acordarea de bonusuri unor angajați ai „Novaya Gazeta”. „A mai rămas puțin ca depozit (pentru Novaya Gazeta) – nu știi niciodată ce se va întâmpla”, a adăugat Muratov.

Jurnalistul Dmitri Muratov a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 alături de jurnalista filipineză Maria Ressa. Premiul le-a fost acordat cu mențiunea „pentru eforturile lor de a păstra libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace”. Editorul-șef al revistei Novaya Gazeta a anunțat imediat că va direcționa partea în bani a premiului pentru a sprijini jurnalismul și organizațiile caritabile din Rusia.