Numele primei sale învățătoare i-a dat multe bătăi de cap, iar acum își amintește cu drag și nostalgie de ea, de Vir-gi-nia Va-ler-ia-nov-na. O profesoară specială, care nu seamăna cu celelalte învățătoare din școală și care a reușit să-i schimbe percepțiile vieții. Dina Zaiaț a făcut o călătorie în timp, după care s-a întors și ne-a povestit cu zâmbetul pe buze despre anii de școală și #Primameaînvățătoare.

Nume complicat, greu de reținut

„O lună întreagă mi-a luat să memorizez și să pronunț corect numele primei mele învățătoare. Vir-gi-nia Va-ler-ia-nov-na. Virginia! Valerianovna! Cosmos ce nume. Complicat și azi, d-apoi în anii ‘90! Și mai ales pentru o fetiță bolnăvicioasă, care nu a mers niciodată la grădiniță, speriată și de propriile banturi albe. Eram sigură atunci că numele i se trage de la valeriancă. Abia peste vreo doi ani am făcut legătura cu patronimicul. Eu gheaghea Valerian în neam nu prea am avut. De unde să fi știut?”, ne-a povestit Dina.

Nu era ca toate celelalte învățătoare

„Virginia Valerianovna avea părul scurt, la modă și avea buzele mari vopsite cu ruj aprins. Îmi părea că e venită de la Moscova, așa de tare nu semăna cu celelalte învățătoare din școala noastră micuță și provincială din Ialoveni. 

Virginia mă trimitea la Univermagul de peste drum să îi cumpăr zahăr cu cupoane. Acolo aveam timp fuguța să mănânc, cât stăteam în rând, un cornuleț cu zahăr. Ea m-a învățat să desenez un elicopter. Tot ea mă corecta când spuneam „castrule” și „kurtkă” și mi-a explicat de ce e corect să vorbim corect românește. Eram prietene”, mărturisește jurnalista.

Dor de Virginia Valerianovna

„Doamna cu nume complicat a fost un model de femeie inteligentă, puternică și frumoasă care m-a influențat mai mult decât înțelegeam eu pe atunci. Din păcate i-am pierdut urma. Ultima dată am văzut-o când eram prin clasa a 9-a, m-am rușinat și nu am avut curajul să mă apropii. M-aș apropia acum, dar nu am idee cum să o găsesc”,  a mai spus Dina Zaiaț, în cadrul campaniei #Primameainvatatoare.

Jurnalista a răscolit prin arhivă și a găsit o poză cu ea și Laura, fiica sa, la 30 de ani distanță. Priviți cât de adorabile sunt!

 

Sursa foto: arhiva personală

Ai și tu amintiri legate de prima învățătoare sau învățător, sau orice profesor din școală?
Scrie-ne la [email protected]