O cunoaștem pe Iuliana Mămăligă prin spiritul ei mereu pozitiv și interviurile frumoase pe care le realizează în presă. Știm însă mai puțin că Iuliana are o pasiune aparte pentru călătorii, drept pentru care am decis să o descos nițel mai detaliat. Am primit o mulțime de recomandări, testate chiar de intervievata mea, pe care vi le ofer și vouă, iar drept bonus, aflăm ce scrie în agenda tinerei jurnaliste la capitolul vacanțe, pentru viitorii ani.

Iuliana, hai să vorbim despre ceva frumos – călătoriile! Îți mai amintești prima ta călătorie, din copilărie, cum a fost?

Hmm! Prima mea călătorie a fost la Iaşi. Tatăl meu era directorul liceului din comună şi a organizat o excursie pentru elevii noştri. Se întâmpla în anul 1995, dacă nu greşesc. Eram cazaţi într-o tabără… un loc de o frumuseţe copleşitoare. Ţin minte că la un club din apropiere răsuna melodia „Be my lover” a celor din formaţia La Bouche. Chiar şi acum când mai am ocazia să o ascult îmi aduc aminte de acea vacanță. A urmat vizita la Bojdeuca lui Creangă, Palatul Culturii, am intrat pentru prima dată într-un centru comercial foarte mare şi mi se părea că acolo pot găsi orice îmi pofteşte inima! Apoi, cum e tipic satelor noastre ca oamenii să se salute între ei, m-am pornit și eu prin Iași să salut trecătorii. Două bătrânele mi-au zâmbit și m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus că de la Chișinău! Acum regret că nu le-am spus că sunt din Lozova. 😀

iuliana

De fapt, ce te pasionează pe time mai mult: uscatul sau apa, orașele sau turismul rural, avionul sau trenul, occidentul sau orientul?

Zic să o luăm pe rând. Orice loc nou mă cucereşte, fie sat, fie oraş. Optez pentru avion în detrimentul trenului, dar cred că aş călători şi cu o trăsură! Nu sunt fițoasă! Ador zborurile, în special când văd orașele inundate în lumini ca o pânză de păianjen. Orientul este cel care m-a vrăjit. Totul a pornit de la vizionarea cunoscutei telenovele „Clona”. S-a pornit o adevărată euforie. Am început să descopăr interpreți arabi, să descopăr că sunt și țări unde femeile sunt emancipate, în fața mea se deschidea o cultură nouă, exotică. E chiar o poveste. Prefer să văd partea frumoasă, nu chestiile mai întunecate. Vreau neapărat să vizitez Dubaiul pentru opulența și contrastul izbitor dintre culturi și mentalități. Dacă aş avea ocazia să descopăr ţări din Europa, atunci destinaţia nr.1 ar fi Viena, apoi insula Santorini din Grecia. La anul neapărat voi merge în unul dintre aceste locuri, numai să mă ajute Dumnezeu şi să fiu sănătoasă.

Care este călătoria care te-a impresionat până acum cel mai mult și prin ce?

Din tot ce am vizitat până acum nimic nu se compară cu Israel. Am impresia că locul acesta găzduieşte o cantitate imensă de energie frumoasă şi calmă, în ciuda conflictelor dintre palestinieni şi evrei. Oraşul Ierusalim m-a emoţionat mult de tot, în special Biserica Sf. Mormânt şi Drumul Crucii. E o stare în capul tău pe care nu o poţi explica, iar faptul că acolo a fost îngropat Iisus Hristos te face să te cutremuri şi să plângi smerit. Ierusalim o afacere înfloritoare dacă să ne referim la partea materială. Alături de bijuterii, portrete cu papa de la Roma, icoane ortodoxe poți găsi obiecte de cult islamic sau iudaic. Grație minunii din Sâmbata Paștilor orașul adună sute de pelerini și turiști. Toată lumea e mulțumită: creștinii- pentru prezența la un fenomen unic, evreii- pentru turismul înfloritor din această perioadă.

 

Orașul Tel Aviv e o metropolă impunătoare, cu zgârâie –nori, cu plaje aurii ale Mării Mediterane, parcurii de distracții, lumea e foarte relaxată și prietenoasă. Același lucru pot să îl spun și despre Haifa. În Nazaret însă lucrurile stau puțin altfel. Este cel mai mare oraș arab din Israel, cu populație preponderent musulmană și creștină. Iată acolo se simte spiritul Orientului- forfotă, magazine, tarabe, izuri de care vrei! Alături de biserici ortodoxe sunt moschei, iar lumea nu are nicio problemă. Traficul e cam haotic. Să nu vă speriați dacă îmi plină stradă se opresc doi șoferi care nu s-au văzut de mult și vor discuta, chiar dacă se produc niște cozi de mașini.

Ai vizitat recent Istanbulul. Ce emoții ți-a trezit, recomandări ai și care ar fi lucrurile de care să ținem cont primordial?

Anul acesta am vizitat Istanbulul de două ori. Prima dată – în aprilie, a doua- în octombrie. Dacă primăvara am fost să îmi odihnesc oasele în vacanța de Paști, toamna aceasta am fost invitată de o companie turcă avia la un info trip organizat pentru jurnaliștii din Europa de Est. Istanbul e un vibe dintre Asia și Europa. Pentru vacanță am făcut rezervarea de bilete și hotel în luna ianuarie. Am optat pentru un hotel exact în inima celei mai populare zone turistice din Istanbul, Fatih. De la balcon se vedea strâmtoarea Bosfor, Moscheea Albastră, multă forfotă, magazine cu suvenire, dulciuri, restaurante care sunt atrase de îndemnurile haioase ale proprietarilor. Cel mai emoționant a fost să pășesc în catedrala Sf. Sofia. Fiind cucerită de turci și transformată în moschee, apoi în muzeu, mi-a lăsat un sentiment de tristețe. Am intrat și mi-am făcut cruce. Contrastul izbitor se vede imediat: alături de versete din Coran se găsesc fresce cu chipul Maicii Domnului. Edificiul se află vis-a-vis de Moscheea Albastră și lângă Palatul Topkapi, locul unde s-au desfășurat filmările pentru serialul „Suleyman Magnificul”. În acest palat se găsește sabia lui Ștefan cel Mare pe care nu ai dreptul să o fotografiezi de altfel ca multe alte obiecte expuse. Eu însă am făcut o excepție.

Tot în zona Fatih se întinde Grand Bazar, cea mai mare piață acoperită din lume. Vânzătorii sunt cu adevărat inventivi și te ademenesc să le cumperi marfa. Regula nr. 1 la Grand Bazar ( în piețele turcești la general): NEGOCIEREA. Îmi aduc aminte că am cumpărat un rucsac cu vreo 20 lire, după ce inițial avea prețul de vreo 100!

Pentru firile romantice recomand turnul Galata de la capătul străzii Istiklal. Pentru a te urca în vârful turnului achiți 20 lire turcești ( aprox. 120 lei) și ai ocazia să vezi Istanbulul în splendoarea lui. În plus, poți servi delicii la restaurantul din turn, de la geamul căruia privești cum zeci de bărci, feriboturi, corăbii traversează strâmtoarea Bosfor. Strada Istiklal este un rai al împătimiților de shopping. Magazine cât cuprinde, restaurante, patiserii și shaormerii te tentează să cheltui fără milă fiecare liră.

O călătorie pe Bosfor e musai. Timp de două ore ai ocazia să descoperi o arhitectură impresionantă de pe cele două maluri ale Istanbului, asiatic și european. Transportul este foarte comod. De la Aeroportul Ataturk este metrou direct în oraș. Fiecare stație este notată în interiorul transportului public, inclusiv tramvai. Tariful unei călătorii e de 4 lire turcești. Când m-am pornit prima dată, am consultat Google maps foarte atent, am fotografiat străzi, adrese, nume, fragmente de hărți. Mereu fac asta când călătoresc. Fiind mai deschisă la ten și cu ochi albaștri eram mereu scanată de priviri. Noroc de grupul amici care mă însoțea în călătorie!

Turcii scot bani și din piatră seacă. Spiritul de negoț, de afaceri îl au în sânge. Cred că e o chestie foarte benefică pentru economia țării. Nu în zadar Istanbul este una dintre cele mai preferate destinații de turism de lume.

Ce iei tu pentru profesia ta „de pe drumuri”, din țările pe care le vezi?

Adaug neuroni în plus la bagajul de cultură generală, am ocazia să confirm sau să infirm anumite stereotipuri sau mituri. Cel mai frecvent a fost să le explic celor de-acasă faptul că nu toate femeile musulmane poartă văl și haine vaporoase, rochii și fuste interminabile. Adun amintiri, emoții, inspirație pentru proiectele mele, știu direct de la sursă care e situația, cum stau lucrurile fără a mai căuta doar pe Internet.

Cât de important este, de fapt, pentru un jurnalist să cunoască mai multe tărâmuri, culturi, țări?

Pentru a scrie subiecte deștepte, documentate. Jurnalistul educă, învață, promovează, susține. El e un promotor al adevărului, al lucrurilor frumoase. Călătoriile mereu sunt un izvor nesecat pentru munca jurnalistului și nu doar.

Pe cine îți place să iei cu tine când pleci?

Călătoriile mele le-am petrecut mereu cu o gașcă de prieteni apropiați, iar aceasta nu se va schimba curând! Apoi, îmi doresc mult să o iau pe mama mea în una din vizitele mele. Neapărat o voi face!

Ce nu lipsește din geamantanul tău?

Nu o să îți vină să crezi, dar mereu iau chestii care ar putea să îmi fie utile în cazuri la care nici nu mă gândesc: lipici, ac și ață, nasturi, pixuri, hârtii, uscător de păr, mai am un telefon mobil în plus, buletinul de indentitate! 😀

Planuri apropiate, dar și vise din cele grandioase, personale, dar și legate de călătorie?

Aveam pe o listă cu dorințe patru destinații pe care să le vizitez. Prima am bifat-o, Istanbul. Mi-a rămas Viena, Santorini și Dubai. Sănătate să fie! Aș reveni în Israel mereu și mereu, iar dacă aș avea șansa să trăiesc acolo chiar nu voi regreta să o materializez. Orice idee de călătorie, oportunitate de a evada din Republica Moldova e o ocazie interesantă. Am mai vizitat Georgia și Moscova, un contrast izibitor. În Georgia cred că aș mai reveni!

Foto: Arhivă personală