Nu există bărbat pe lume care să nu fie invidios când priveşte un abdomen în “pătrăţele de ciocolată” şi care să nu exclame naiv: vreau şi eu! Simplu de zis, greu de făcut…şi în nici un caz peste noapte!

Ca să scăpaţi de burtă, nu vă pune nimeni la o cură de slăbire drastică, dar se impune puţină ordine alimentară în ritmul meselor, cantitatea de mâncare din farfurie, felul în care este preparată şi cât de mult e stropită cu alcool.Decât mult şi prost, mai bine puţin şi sănătos!

OBIŞNUIŢI-VĂ SĂ AVEŢI ZILNIC 3 MESE PRINCIPALE, fără gustări sau “ciuguleli” între mese. Efortul de digestie a alimentelor şi mâncatul lor la intervat de 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există o singură masă, şi aceea seara. O zi în care aţi “sărit” o masă este o zi în care nu aţi slăbit, iar caloriile venite după „post” sunt asimilate mai repede şi transformate instantaneu în grăsime.

ELIMINAŢI DIN MENIU FELURILE „GRELE”, gătite tradiţional, româneşte, cu multă grăsime, prăjeli şi tocături: salată de beouf, sarmale, şniţel, chiftele, sosuri cu smântână şi făină. Alegeţi variante dietetice: grătar sau cuptor, carne slabă, sos tomat, condimente şi ierburi aromatice.

EVITAŢI ALIMENTELE CU DENSITATE CALORICĂ MARE. Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic (mezeluri, caşcaval, brânză topită, margarină, ulei, dulciuri) trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică şi volum mare (carne slabă, peşte, lapte, iaurt, pâine, paste făinoase, fructe şi legume).

REDIMENSIONAŢI PORŢIILE şi numărul de feluri de mâncare consumate la o masă. Din cauza necesarului energetic tot mai redus al organismului şi a sedentarismului, trebuie să renunţaţi la succesiunea clasică: aperitiv/ciorbă/fel principal/desert. În cel mai bun caz, două feluri de mâncare sunt suficiente şi ciorba ar trebui să fie unul dintre ele, pentru că umple stomacul fără aport mare de calorii şi dă saţietate prelungită. Tradiţia românească încurajează abundenţa alimentară şi porţiile generoase, aşa că reduceţi cu 30% cantitatea de alimente din farfurie şi abia atunci veţi obţine o porţie corectă.

ELIMINAŢI COMPLET ZAHĂRUL DIN ALIMENTAŢIE deoarece conţine calorii goale, fără aport de nutrienţi. Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge, determină o secreţie crescută de insulină, hormone care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului.

ELIMINAŢI ALCOOLUL ŞI, MAI ALES, BEREA! Toată lumea cunoaşte expresia “burtă de băutor de bere”, deoarece majoritatea consumatorilor de alcool au un surplus ponderal provenit atât din caloriile proprii alcoolului cât şi din aportul generous de alimente grase şi sărate care merg bine cu băutura. Prezenţa alcoolului reduce arderea grăsimilor de depozit şi favorizează transformarea caloriilor alimentare în ţesut adipos.

Berea,  în plus, are zahăr şi este agresivă pentru ficat şi pancreas, accelerând procesul de îngrăşare. Un pahar de vin pe zi nu omoară pe nimeni, însă dacă doriţi să aveţi rezultatele spectaculoase în procesul de “topire” al burţii, abţineţi-vă!

NU MÂNCAŢI CARBOHIDRAŢI DUPĂ ORA 6 SEARA, deoarece organismul îşi încetineşte metabolismul, nu mai poate consuma glucidele şi acestea vor fi transformate în grăsimi. Elimină de la cină pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii, mămăligă, apelaţi fără frică la proteine (carne slabă de orice fel, peşte) şi legume, chiar dacă este nevoie de o cantitate mai mare ca să vă săturaţi; organismul consumă mai multă energie ca să le digere, deci veţi slăbi mâncând!

Sursa: „Eşti ceea ce mănânci”, Dr. Mihaela Bilic

Distribuie articolul: