Ele sunt puternice, curajoase și au decis să lucreze în domenii tradițional asociate bărbaților.

Cu ocazia zilei de 8 Martie, tvrmoldova.md prezintă poveştile a trei femei din Republica Moldova, care au spart toate stereotipurile de gen.

Sunt şi printre cele mai bune în profesii dominate de bărbaţi şi participă în misiuni pe care puţini ar avea curajul să le îndeplinească.

Poliţiştii de la “Fulger” au avut, aseară, o misiune complicată. A fost o simulare şi, potrivit scenariului, un grup de terorişti s-a baricadat într-o casă părăsită din cartierul Sculeni din Chişinău, unde au luat ostatici. Pentru că negocierile au eşuat, oamenii legii au luat clădirea cu asalt.

Printre cei implicaţi în misiune e şi Margareta Ciubotaru. Are 31 de ani şi e poliţistă din vara lui 2019.

Margareta Ciubotaru, subofiţer BPDS “Fulger” : ”Din momentul de când am început să port epoleţi, viaţa mea s-a schimbat radical. Atunci am simţit că sunt la locul potrivit, am căpătat încredere în mine, toate visele şi idealurile pe care eu mi le puneam anterior au început să capete contur.”

Spune că de mică şi-a dorit să poarte epoleţi.

Margareta Ciubotaru, subofiţer BPDS “Fulger”: ”Seara atunci când las uniforma şi merg acasă am o fetiţă care rezonează cu mine şi ea, la fel, visează să devină poliţist, se bucură de succesele mele, înţelege şi acceptă ceea ce fac eu şi mă susţine.”

Un alt antrenament, dar al unei echipe de genişti ai armatei naţionale, s-a desfăşurat pe un câmp din apropierea satului Negreşti.

Tatiana Chihaioglo, genistă: ”Serviciul pe care îl efectuăm este periculos.Trebuie studierea permanentă, trebuie permanent să avansezi, să te perfecţionezi în domeniu. De ce, pentru că, de aceasta depinde cât viaţa ta, atât viaţa efectivului din subordinea ta, cât şi de viaţa cetăţenilor. ”

Tatiana Chihaioglo este comandantul echipei de deminare. De cinci ani e parte din armata naţională, timp în care a dezamorsat zeci de obiecte explozibile periculoase. În câteva luni va merge în Cosovo. Va deveni prima femeie din Republica Moldova care participă într-o astfel de misiune internaţională.

Tatiana Chihaioglo, genistă: ”Fiind în calitate de funcţie numită, mă voi strădui să fac faţă, să promovez ţara, să promovez serviciu geniu. ”

Andreea Axentiev spune că de când activează în calitate de pompier şi salvator nu îi mai este frică de nimic. Are 22 de ani şi se implică în mare parte, în misiuni de salvare la înălţime.

Andreea Axentiev, angajat IGSU: ” Cel mai complicat, în această profesie, sunt intervenţiile majore, unde este riscant, atât pentru tine cât şi pentru colegii tăi. ”

Andreea este şi instructoare de alpinism în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi participă la aplicaţii sportive adresate pompierilor şi salvatorilor. E singura femeie care concurează într-o astfel de competiţie, unde se adună cei mai buni specialişti din domeniu.

Andreea Axentiev, angajat IGSU: ”Probele nu sunt deloc uşoare, eu fiind femeie, mereu particpam la aceleaşi reguli, precum bărbaţii, dar datorită susţinerii lor, atunci mai ales când eu particip şi aud Andreea, Andreea, hai că tu poţi, atunci eu prind la puteri.”

Chiar dacă au meserii dominate de bărbaţi, cele trei reuşesc să îmbine perfect puterea şi feminitatea.

Distribuie articolul: