Inițiativa a fost anunțată ieri de prim-ministrul, Élisabeth Borne, în cadrul a 80 de măsuri de combatere a rasismului, antisemitismului și oricărei discriminări din cauza originii oamenilor. Franța va crea un muzeu și un memorial pentru a onora romii care au fost persecutați în timpul celui de-al doilea război mondial și în timpul ocupației germane. Inițiativa a fost anunțată ieri de prim-ministrul, Élisabeth Borne, în cadrul a 80 de măsuri de combatere a rasismului, antisemitismului și oricărei discriminări din cauza originii oamenilor.

Muzeul dedicat țiganilor va fi amplasat în fostul lagăr de concentrare Montreuil-Bellay, în departamentul Maine-et-Loire, la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Paris.

Borne a ținut un discurs la Institutul Lumii Arabe din capitală. Prim-ministrul este deosebit de sensibil la rasism deoarece tatăl ei, un evreu, a supraviețuit lui Auschwitz, dar nu și-a revenit niciodată după traumă și a ajuns să se sinucidă când premierul era copil.

Șeful Guvernului francez a avertizat că „ura a fost reinventată”, uneori sub formă intelectuală și, frecvent, „ascunsă în spatele rețelelor de socializare”. Pentru Borne, este „intolerabil” că discriminarea rasială este încă vie într-o „Republică laică și indivizibilă”.

Noile măsuri includ obligația elevilor de a vizita, cel puțin o dată pe parcursul carierei educaționale, un loc de memorie a discriminării, de exemplu, memorialul Shoah din Paris sau chiar Auschwitz. Formarea profesorilor pe această temă va fi consolidată. De asemenea, vor fi efectuate verificări aleatorii în companii pentru a detecta posibile cazuri de rasism. Nu este exclus ca pot exista sanctiuni si ca firmele care comit discriminari sa fie facute publice, de exemplu.