Michael Goodwin a fost crescut de părinți adoptivi în Australia, crezând că era de origine irlandeză, fiind crescut în spirit catolic. A crescut dorind să afle ceva despre mama lui. Acum, la vârsta de 80 de ani, știe, în sfârșit, adevărul despre familia lui adevărată, relatează BBC.

Michael Goodwin a aflat destul de târziu că este evreu, de fapt. Fiind adoptat la vârsta de șapte ani și crescut de un cuplu australian de vârstă mijlocie, se căsătorise, se stabilise în Perth și își întemeiase o familie proprie. A fost crescut ca și catolic de către părinții săi adoptivi, căruia i s-a zis că este de origine irlandeză.

Și totuși, în interiorul lui, avea un sentiment neclar că lipseau părți cruciale din povestea lui.

„M-am întrebat întotdeauna cine sunt”, a spus Michael.

A încercat să cheme autoritățile de la casa de copii în care locuise înainte de adopție să elibereze documente despre familia sa natală.

— Era o uşă închisă, spuse el. „Nu am putut afla nimic”.

Michael știa că fusese adus în Australia din Marea Britanie, unde locuise înainte de adopție. Abia când, în 2009 și 2010, guvernele britanic și australian și-au cerut scuze pentru o politică de migrare forțată a copiilor, Michael și-a dat seama că este unul dintre miile de oameni cărora li s-a întâmplat. Dar a auzit și despre un grup care l-ar putea ajuta – o organizație caritabilă din Marea Britanie numită Child Migrants Trust.

Trustul a fost înființat în 1987 de doctorul Margaret Humphreys, o asistentă socială din Nottinghamshire, după ce a început să dea peste povești îngrozitoare despre copii care au fost emigrați forțat din Marea Britanie în țări inclusiv Australia – adesea fără știrea părinților lor naturali.

Înarmat cu numele său de naștere, pașaportul britanic și puținele fapte pe care le cunoștea despre identitatea sa înainte de adopție – că a ajuns în Australia cu o barcă la vârsta de cinci ani, după ce fusese mutat dintr-o casă de copii engleză într-una australiană – Michael s-a apropiat de biroul trustului din Perth. Au început sarcina de a căuta înregistrările pentru a încerca să descopere ceva despre trecutul său.

S-a dovedit că răspunsul – într-un fel – îi privea în față. În birou era o poză cu un grup de copii pe puntea unei bărci în Australia, după o călătorie lungă. Reușiseră să-i identifice pe toți cei din imagine, în afară de băiețelul confuz și cu aspect trist, cu o haină supradimensionată și pantofi zgâriați, care avea un braț pus în jurul lui de un coleg de migrație. S-a dovedit că acel copil era Michael.

Michael se născuse Michael Lachmann și – a aflat el – era de origine evreiască germană. Mama lui, Ilse, a fugit în Anglia prin Italia din Germania nazistă în 1939. Părinții și fratele ei, care rămăseseră în Germania, au fost uciși în timpul Holocaustului. Și, în mod tragic, Michael a descoperit că a vrut să-i dea o casă.

„Mi-am dat seama că identitatea mea a fost furată”, a spus el.

Michael (centru dreapta) fusese trimis în Australia la vârsta de șapte ani

A aflat că mama lui s-a alăturat serviciilor în lupta împotriva lui Hitler. În acel timp, ea intrase într-o relație cu un soldat și ulterior a rămas însărcinată.

Ea îl pusese pe Michael în grija unui cămin de copii catolic, dar într-o scrisoare, găsită de trust, ea a declarat în mod explicit că vrea să-i dea fiului ei o casă când tatăl său s-a întors din război.

Michael a călătorit în Germania cu Margaret Humphreys pentru a afla mai multe despre familia sa

Dr Humphreys a spus: „Ea a scris această scrisoare foarte emoționantă spunând că, când tatăl lui Michael se va întoarce din război, ne vom aduna împreună copilul drag și îl vom avea acasă și vom avea o viață fericită”.

Dar când s-a întors să-l ia, i s-a spus că a fost trimis în Australia. Michael a aflat că mama lui l-a urmat în Australia, dar nu-l găsise niciodată. Numele lui fusese schimbat și locuia în Perth. Ilse murise la Melbourne în 2009, cu un an înainte ca Michael să meargă la trust pentru ajutor. Cu toate acestea, trustul a reușit să-l sprijine pe Michael să-și cunoască istoria familiei. Luna aceasta, el și doctorul Humphreys au călătorit în orașul Chemnitz din Germania, de unde mama lui a fugit de naziști cu mai bine de opt decenii în urmă.

„Am simțit în inima mea că este important pentru mine să vin și să ating pământul unde se afla mama”, a spus el.

Autoritățile orașului, care organizau un proiect de comemorare, l-au invitat pe Michael să vizioneze un film pe care l-au făcut, care prezenta membri ai familiei sale germane.

Pentru prima dată, a putut vedea fețele unor rude despre care nu știa că există niciodată.

„Tu umbli de 80 de ani, fără să-i cunoști pe toți acești oameni și dintr-o dată înveți despre ei”, a spus el.

„Este un lucru atât de mare de făcut… o experiență grozavă și, de asemenea, emoționantă. Obții închiderea de care ai nevoie pentru a putea spune „Am găsit locul unde îmi aparțin”.

Unii dintre ei, a aflat de la cercetătorii din Chemnitz, ajunseseră să locuiască în New York. Au găsit o clădire de birouri goală în oraș, cu un ecran uriaș de televizor pe care Michael să-l vadă și să vorbească – pentru prima dată – rude de naștere: familia sa din New York. A aflat că și mătușa lui străbătuse scăpase de naziști.

În ultima sa zi în Germania, a mers la memorialul Holocaustului de lângă Poarta Brandenburg pentru a-și aminti familia ucisă pe care nu a întâlnit-o niciodată. Este un monument impunător din pietre așezate plat. Chiar și într-o zi caldă și însorită, pietrele falnice poartă un răcoare marcată.

„Mă face să fiu tris. Foarte trist” a spus Michael.

Mai avea o oprire de făcut în călătoria sa europeană. A fost o călătorie la Nottingham – casa familiei regretatei sale soții, care a emigrat în Australia prin alegere. De asemenea, din întâmplare, a fost casa organizației de caritate care l-a ajutat să-și descopere trecutul și, să sperăm, să-i ofere un nou viitor.

Distribuie articolul: