Doamna Ludmila are 61 de ani și locuiește în Ștefănești. Situația financiară grea a impus-o să ia credit de 10 mii lei, pentru a-și procura lemne să nu înghețe de frig. Femeia a povestit întru interviu cu Andrian Prodan despre starea în care se află unii pensionari din Republica Moldova, soarta și greutățile pe care le are. 

Femeia povestește că fiind originară din Prodănești, a muncit la ferma de vaci, unde și s-a cunoscut cu soțul și s-au mutat la Ștefănești.

„Am început să lucrez la fermă deodată după ce am terminat 9 clase de școală. M-am dus să muncesc la fermă ca să-mi fac ceva bani de cheltuială, pe vară. Am depus actele să-mi continui studiile în medicină. Aveam mare nevoie de bani, mama era bolnavă. Dar nu am ajuns să mai învăț, mai aveam 3 surori mai mici, pe care trebuia să le hrănesc și să le cresc”.

Copilăria i-a fost una grea, iar munca la fermă a durat 18 ani. Mai apoi a muncit la brigada de legume, iar după ce s-au desființat colhozurile, a pierdut locul de muncă.

Imaginați-vă un copil de 16 ani lucra la ferma de vaci. Am avut o muncă foarte grea. Mulgeam vacile cu mâinile, curățăm totul cu lopata. Mă trezeam la ora 4 dimineața, ca la ora 5 să vină mașina să ne ducă la muncă.

Mama a decedat când avea doar 18 ani și a fost nevoită ca să trăiască cu cele 3 surori împreună și după căsătorie. Acum femeia a rămas singură, sora cea mică este în Ucraina, iar cea mijlocie a decedat.

Femeia spune că primea 80-120 ruble pe când muncea în colhoz. Deși era greu, le ajungea.

Ne ajungea. De o rublă luam 6-7 pâini, dar acum este 7 lei. Chiar dacă aveam nevoie și împrumutam bani, eram sigură că lunar primeam banii și îi puteam întoarce, iar acum este foarte greu.

Ludmila este văduvă de 8 ani, după 36 ani de căsnicie.  Acum locuiește împreună cu fiul, care suferă de epilepsie. Femeia este la pensie de la 58 de ani și primea o pensie de 830 lei, iar acum 1600.

Achităm serviciile comunale, nu ne ajunge nici de un butoi de gaz. Ne este foarte greu.
Plătim 400-500 pentru serviciile comunale, avem nevoie și de medicamente scumpe și pe mâncare ne rămâne puțin. Eu primesc medicamente pentru tensiune gratis, pentru altele nu ne permitem.

Femeia spune că anul trecut a luat credit pentru a-și procura lemne, altfel nu făceau față iernii. Acum femeia este nevoită să întoarcă creditul de 10 mii lei.

Am luat lemne, de cărbuni nu mi-a ajuns. 540 lei sacul și era mult prea costisitor pentru noi. Am făcut focul cu lemne și bălegar de oaie, vă spun sincer. Nu am primit ajutor de la stat, pentru că acea compensație li s-a acorda vârstnicilor peste 70 de ani.

 

 

Distribuie articolul: