Mai multe activiste și activiști civici au realizat în colaborare cu Casa de producție CIOFILM un spot social în care au abordat tema blamării victimelor violenței. 

Spotul este creat pe motivele serialului „Povestea Slujitoarei”, în care este prezentată o societate fundamentalistă în care femeile au pierdut toate drepturile, inclusiv dreptul la studii, la bani proprii, la corpul propriu și la propriul nume, în care ele au statut de proprietate a bărbaților și în care ele au o singură funcție – de a naște copii.

Deși situația din Moldova e diferită decât cea zugrăvită în serial, totuși femeile din Moldova se confruntă zilnic cu discursuri, atitudini și politici care au efecte similare – descurajarea lor să se implice în viața publică și politică, să vorbească în public despre problemele cu care se confruntă (agresiune, violență, inegalitate), să facă alegeri despre viețile și corpurile lor.

Un fenomen foarte problematic, care erodează încrederea în sine a femeilor și care încurajează, prin nepedepsire, violența față de femei este blamarea femeilor pentru violențele ce li se întâmplă. Astfel, femeile ajung să fie blamate pentru faptul că au fost agresate și hărțuite.

„Victimele sunt blamate pentru că s-au îmbrăcat într-un oarecare mod sau pentru că și-au vopsit buzele sau pur și simplu pentru că nu au stat acasă. Blamarea vine atât din partea bărbaților, cât și a femeilor. Violatorii sunt deseori apărați pentru că așa este firea lor sau pentru că au fost provocați să violeze. Toate aceste blamări le citim în fiecare zi în rețelele de socializare, în presă, le auzit în jurul nostru”, a declarat Viorica Tataru, regizoarea spotului.

Spotul vine să scoată în evidență această cultură dăunătoare a blamării, efectul ei de a multiplica suferințele femeilor victime dar și efectul ei de a lăsa nepedepsiți pe cei care cauzează violența față de femei.

Spotul a fost realizat voluntar atât din partea celor care s-au filmat, cât și din partea Casei de producție CIOFILM.

Spotul este lansat în ajun de 8 Martie – ziua în care mulți bărbați felicită femeile cu flori, bomboane și cuvinte despre „sexul slab” și „sexul frumos”, însă pe parcursul anului aceste femei sunt blamate în cazul violențelor față de el.

„Într-o societate sănătoasă, un caz de violență nu poate fi acceptat,  justificat, susținut. Într-o societate sănătoasă oamenii când aud de un caz de viol, abuz, hărțuire sau violență domestică nu fac glume pe seama victimelor, nu îndreptățesc agresorii. Nu îi susțin! Pentru că toate aceste mesaje, comentarii care denigrează femeia, o blamează, nu sunt altceva decât acte de susținere a agresorilor și justificare a acțiunilor lor.

Atunci când apare un caz de violență în spațiul public, anume femeia –  victima este analizată minuțios, apare în vizor toată viața ei și alte detalii intime. Iar societatea începe  a fi atât de vocală. Toți discută în cele mai mici detalii moralitatea și viața ei. Mi-am dorit mult scriind acest scenariu să arăt cât de nocivă este această atitudine. În acest video este redată istoria a 4 femei și 4 forme de violență întâlnite atât de des în societate”, a declarat Alina Andronache, scenarista spotului, autoarea Vlogului Unei Mame Feministe.

„Opriți blamarea victimelor! Nu există scuze pentru actele de violență! Vă invităm la Marșul Solidarității din data de 8 martie, care va începe la ora 13:00 din scuarul UNIC”, este îndemnul activistelor și a activiștilor pentru egalitatea de gen.

Cei ce susțin egalitatea de gen și respectul față de femei și bărbați sunt invitați la Marșul Solidarității din data de 8 martie, care va începe la ora 13:00 din scuarul UNIC. Participanții vor cere ratificarea Convenției de la Istanbul – o Convenție menită să prevină și să combată violența împotriva femeilor și a violența domestică.