Să-ți urmezi intuiția, să ai dublă încredere în forțele proprii sau să alegi profesia care îți place! Cu aceste îndemnuri vin profesioniștii IT către viitorii și tinerii specialiști din domeniu. Chiar dacă este o profesie care necesită multă muncă, implicare și continuu „update” la cunoștințe, industria TIC este în capul listei sectoarelor celor mai performante și solicitate profesii de pe piață. Mai mult, traiectoria spre IT poate fi schimbată și fiecare poate alege să studieze domeniul și să devină specialist calificat, la orice vârstă. Și asta pentru că soluțiile digitale sunt prezente în toate sferele de activitate: marketing, design vestimentar, industria vinului etc.

Irina Guțu este IT Project Manager într-o companie, care dezvoltă soluții IT la nivel internațional. Acest domeniu l-a descoperit la facultate, dar a conștientizat mai multe despre industria tehnologiilor informaționale abia după ce a obținut primul job. În calitate de manager de proiect, Irina gestionează echipe și are grijă ca toate activitățile să fie realizate în timp util, iar soluțiile livrate spre clienți. Pentru că, de cele mai dese ori, administrează mai multe proiecte în același timp, și-a dezvoltat și abilitățile de „multitasking”.

Irina Guțu, IT Project Manager Orange Systems: „Am studiat Inginerie și Management în Telecomunicații. Conștient am ales această profesie, pentru că este o combinație dintre domeniul tehnic, economic și management. Toți cei care își aleg această direcție, trebuie să fie pregătiți pentru dificultăți, în practică este total diferit de ceea ce învățăm la universitate. Plus la asta, este un domeniu care conține un volum complex de informații, care se actualizează permanent și care trebuie asimilat. Pentru început, experiența primului job a fost una complicată. Asta pentru că primele zile de muncă sunt întotdeauna stresante: nu cunoști suficient de bine specificul companiei, procesele de muncă, dar și fluxul mare de informații care trebuie înțeles. Ulterior, vine perioada de integrare, atunci când devii parte componentă a echipei și începi alături de ei să obții succes.”

Irina recomandă tinerilor care sunt interesați de IT să studieze și să dezvolte o carieră în această sferă, pentru că domeniul tehnologiilor informaționale oferă foarte multe oportunități: salarii competente, posibilități de internshipuri, traininguri, workshop-uri, cursuri de dezvoltare profesională, etc.

Irina Guțu: „Tinerilor nu trebuie să le fie frică de lipsa de experiență”

Irina Guțu, IT Project Manager Orange Systems: „Fiind studentă, nu aveam mari așteptări atunci când m-am angajat. Nu aveam experiență, tot ce îmi doream era să încep a pune în practică cunoștințele de care dispun. După puțin timp, mi-am dat seama că am făcut o alegere corectă atunci când am ales IT-ul, îmi place nespus de mult acest domeniu și îmi ador munca. În project management este foarte multă comunicare, analiză, inclusiv de business, documentare, informație tehnică și multă muncă în echipă.”

Irina spune că domeniul tehnologiilor informaționale continuă să se dezvolte, iar în prezent este o profesie solicitată pe piață. Mai mult, dacă acum câțiva ani, IT-ul era mai puțin cunoscut și existau mai puține resurse pentru studiere, în prezent, datorită mediului digital, suntem la un clic distanță de o bibliotecă pentru educație globală.

Irina Guțu, IT Project Manager Orange Systems: „Nu mai avem dreptul să spunem că profesorul nu mi-a predat, nu am fost la această lecție, nu am avut manuale etc. Suntem apți și avem la dispoziție o mulțime de resurse pentru studii. Tot ce trebuie să facem este să avem curaj: pentru a alege, pentru a studia și pentru a munci!”

Despre campania #AlegCarieraIT

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv  să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demonstrând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.

P