Te-ai simțit vreodată folosită? S-ar putea ca generozitatea și altruismul tău să te facă în victima perfectă a manipulatorilor. De ce îți este greu să spui „NU”? Sunt sigură că ți-ai adresat măcar o dată această întrebare. Pentru sănătatea ta fizică, dar, în primul rând, emoțională este important să pui bariere. 

Dacă atunci când ți se cere ceva și nu poți refuza, chiar dacă este ceva neplăcut pentru tine, acesta este un semn de alarmă. Te simți vinovată sau rușinată să refuzi? Este momentul să lucrezi la acest aspect, altfel riști să fii o victimă pentru oamenii care știu să se folosească de slăbiciunea ta.

Există doi pași simpli și esențiali atunci când înveți să refuzi pe cineva.

Scapă de sentimentul de vinovăție

În primul rând, gândește-te la ce ar presupune să accepți ceea ce ți se cere. Păstrează în vedere sarcinile pe care le ai deja de rezolvat, înainte de a acceptă altele noi. Răspunde-ți la următoarele întrebări:

Ceea ce ți se cere este deranjant/incomod/indecent? Îți este încălcată demnitatea?

Care sunt urmările pe termen scurt și lung la ceea ce eșți rugat să faci?

Poți suferi și pierderi materiale (lucruri personale, bani)?

Analizează bine situația și acordă-ți timpul necesar pentru a lua decizia. Nu te lasă influențat de avalanșă de rugăminți, povești înduioșătoare și cuvinte care te fac să roșești.

Cum spui NU?

Nu! Un cuvânt pe cât de scurt, pe atât de puternic, care îți face înțeleasă poziția încă din prima. Nu este nevoie să folosești înlocuitori, precum „Nu știu”, „Nu sunt sigur”, „Mai vedem”, mai ales dacă din start ai intenția să refuzi, pentru că ei pot fi interpretați greșit.

Cu respect. Chiar dacă vorbim despre acele persoane care încearcă să profite de bunătatea celor din jur și nu merită deloc respectul tău, nu pentru ele alegi să tratezi subiectul cu diplomație, ci pentru ține. Cel mai bine este să eviți un conflict pentru a evita și stresul inutil.

Oferă explicații simple și la obiect. Evită detaliile pentru a nu da ocazia persoanei în cauza să insiste la nesfârșit, găsind alternative.

 

Distribuie articolul: