În contextul actualei pandemii COVID-19, este normal că părinții să-și pună tot felul de întrebări cu privire la siguranță modalităților prin care își pot proteja sănătatea bebelușilor lor. Datele furnizate și analizate până acum arată că șansele pe termen lung de a utiliza sângele din cordonul ombilical sau țesuturile placentei și cordonului ombilical nu au fost modificate de COVID-19, ele continuând să fie o modalitate sigură prin care părinții au grijă de sănătatea copiilor lor și a întregii familii.

Riscul de COVID-19 la femeile însărcinate

Femeile însărcinate nu au un risc crescut de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Cu toate acestea, atunci când femeile însărcinate dezvoltă infecții respiratorii, printre care se număra și infecția COVID-19, acestea sunt expuse riscului mai mare de a prezenta simptome severe. Prin urmare, femeile însărcinate „ar trebui considerate o categorie de risc pentru COVID-19”, este recomandarea experților americani.

În contextul actualei pandemii de COVID-19, femeile însărcinate sunt sfătuite să își ia precauții stricte pentru a evita expunerea la COVID-19, iar cele care bănuiesc că au contractat infecția cu noul coronavirus trebuie să ia legătura cu medicul ginecolog. În timpul sarcinii, apăr schimbări în sistemul imunitar menite să împiedice organismul mamei să considere copilul că fiind străin și să-l atace. Aceste schimbări înseamnă, însă, că femeile însărcinate au o imunitate mai scăzută. O femeie sănătoasă care este însărcinată are un risc crescut de a fi internată din cauza gripei, iar acest risc crește în cazul femeilor însărcinate cu afecțiuni medicale preexistente.

Transmiterea COVID-19 verticală de la mamă la făt nu este confirmată

Cât timp se află intrauterin, copilul este protejat de placentă împotriva bolilor. Placenta este un organ uimitor care permite transmiterea anticorpilor de la mamă la copil, dar blochează, de cele mai multe ori, transmiterea diferitelor boli. În schimb, după naștere, o mamă infectată cu noul coronavirus poate transmite virusul nou-născutului prin interacțiunea cu acesta.

Sângele din cordon ombilical nu conține COVID-19

Conform datelor existente, sângele din cordonul ombilical nu va conține COVID-19, chiar dacă mamă este bolnavă în momentul nașterii. Atunci când o persoană este infectată cu un virus respirator, se întâmplă extrem de rar că virusul să apăra în sângele acelei persoane, susțin experții. Sângele persoanei va prezenta anticorpi împotriva virusului, dar nu și virusul în sine. Prin urmare, dacă o mamă are COVID-19 în timpul sarcinii sau chiar în timpul nașterii, nu trebuie să-și facă griji că virusul va fi prezent în sângele cordonului ombilical sau în țesuturile placentei și ale cordonului ombilical.

Anticorpii materni oferă protecție copilului împotrivă noului coronavirus

Cum spuneam mai sus, placentă are un dublu rol: protejează copilul de boli și permite anticorpilor de la mamă să treacă în sângele bebelușului. Copilul moștenește sistemul imunitar al mamei sale și este imun la majoritatea bolilor la care mamă are imunitate, până la vârstă de aproximativ șase luni. Dacă mama și-a dezvoltat un răspuns imun la COVID-19, cel mai probabil și nou-născutul va fi protejat.

Banca de țesuturi și celule stem Alfa Biobank face triaj epidemiologic pentru COVID-19 în rândul viitoarelor mame

Deși este puțin probabil că noul coronavirus să apăra în sângele cordonului ombilical sau în țesuturile placentei și cordonului ombilical, bancă de țesuturi și celule stem Alfa Biobank a inclus în formularele specifice și întrebări legate de o posibilă expunere la COVID-19. În plus, Alfa Biobank și-a modificat procedurile, pentru a limită contactul strâns între persoane și pentru a reduce răspândirea noului coronavirus.

ALFA BIOBANK – prima instituție specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane, ce oferă servicii în domeniul bioasigurării medicale.

Mai multe informații pot fi aflate pe site-ul www.alfabiobank.md, sau în oficiul ALFA BIOBANK!

Trebuie doar să sunați la numărul de telefon 022 88 21 21  să vă înscrieți și să veniți la oficiul nostru pentru a primi răspunsuri la toate întrebările dvs.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019

P