Intoxicațiile alimentare – cum le evităm, cum acționăm în tratament și cât trebuie să dureze acesta. Întrebările le-am discutat într-un interviu LIVE cu medic internist Corneliu Bîlici, director executiv Кладовая здоровья -Heel/ Comoara sănătății -Heel în Republica Moldova. Iată de ce trebuie să ținem cont când vorbim despre o intoxicație alimentară, mai ales că suntem în sezonul fructelor noi.

Simptomele care trebuie să ne pună în gardă

„Oul este cel mai frecvent aliment care cauzează intoxicația, acum în sezon însă fructele proaspete de sezon sunt cauza frecventă – mâinile murdare și fructele nespălate. Primele simptome sunt greața, voma, diaree, temperatura scăzută a corpului, apatia organismului trebuie să ne pună în gardă. Vom avea una dintre simptome sau toate odată, în funcție de organism și de cât de mult este afectat, dar în general în primele 10 ore de la consumul alimentelor. Copilul poate avea, combinat, o stare de hiperactivitate sau, invers – de somnolență, dar ăn gravitate maximă”, ne-a spus în interviu Corneliu Bîlici.

Cum acționăm pentru tratament

„Acționăm ca să înlăturăm primele simptome: voma sau diareea. Dacă aceste durează mai mult de 24-30 de ore, fără intervenție medicală acestea nu vor putea fi înlăturate. Deci totul depinde de stadiul în care ne dăm seama și acționăm. Dacă avem vomă, putem acționa cu un preparat natural, cum este Nux Vomica Homacord – acesta acționează antispasmolitic și stopează voma și diareea, oprind astfel diareea. Putem combina, în cazul în care avem febră, cu preparatul Viburcol, iar dacă avem dureri, crampe abdominale – dăm adăugător Traumeel în pastile. Preparatul Nux Vomica poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de un an”, a precizat medicul.

Care este diferența dintre o intoxicație și o infecție virală aflați din interviul complet cu medic internist, Corneliu Bîlici, director executiv -HEEL în Republica Moldova. Pentru mai multe detalii despre preparatele -Heel aflați pe pagina de Facebook, iar preparatele le găsiți în toate farmaciile din țară.

P