Localitatea Sipoteni din raionul Călărași a fost timp de doi Capitala Tineretului în anii 2020-2021, o premieră pentru Republica Moldova. În această perioadă, administrația publică locală a implementat mai multe proiecte. Care au fost ele, aflați citind interviul.

Daniela Gorincioi: Timp de doi ani, mai exact anii 2020-2021, localitatea dvs a fost Capitala Tineretului. Ce v-a motivat să aplicați la acest program?

Zinaida Chitoroagă: Comuna noastră tinde spre modernizare, dezvoltare multilaterală. Acest proces ia naștere în asociația de voluntari din sat, care și-au dorit să fie auziți, ascultați, implicați. Văzând oportunitățile oferite de programul Capitala Tineretului, nu am ezitat să aplicăm, cu speranța că vom beneficia de acesta.

DG: Ce condiții trebuia să îndepliniți?

ZC: Trebuia să îndeplinim mai multe condiții, dar voi enumera două din ele. Trebuia să dezvoltăm modul de  apropiere a  administrației publice locale față de tineri și creșterea nivelului de implicare a tinerilor în implementarea inițiativelor de dezvoltare  locală. A fost necesată susținerea  Primăriei comunei Sipoteni în dezvoltarea parteneriatelor.

DG: Sipoteni a fost Capitala Tineretului timp de 2 ani. O premieră pentru Moldova în acest sens. Care a fost succesul statutului de Capitală a Tineretului?

ZC: În această perioadă am învățat să lucrăm fără a ne cunoaște (din cauza pandemiei), să legăm prietenii, să învățăm ce înseamnă să fii voluntar. Am transformat localitatea Sipoteni într-o comună curată și înverzită. Totodată, s-au creat parteneriate regionale în domeniul politicilor de tineret.

DG: În contextul în care localitatea dvs a fost Capitala tineretului timp de 2 ani, au fost dezvoltate afaceri? Ce investiții s-au făcut în localitatea dvs?

ZC: Datorită implementării proiectului, au apărut domenii noi de afaceri, turismul e unul din ele. A fost elaborată harta cu indicarea denumirilor atracțiilor turistice cu suportul partenerului din domeniu – ANTRIM. Au  fost implicate primăriile și întreprinderile din raionul Călărași, teritoriul cărora a fost traversat de traseele turistice privind marcarea lor, în cadrul  Programului  național „Sipoteni-capitala tineretului 2020/2021. Totodată, a avut loc evenimentul de deschidere a 4 trasee turistice cu participarea celor mai implicați, APL, AO Baștina Sipoteni, AO Codreem, ANTRIM.

A fost cîștigat p roiectului „Reabilitarea terenului de minifotbal din comuna Sipoteni”, lansat de „Centru media pentru tineri”, suma proiectului  fiind de aproximativ 100 000 de lei, inclusiv cu suportul APL. Prin promovarea de valori culturale între SUA și Moldova, inspirarea creativității la tineri, am obținut Grantul oferit de Ambasada SUA în Moldova prin  implementarea proiectului „Schimbarea de acasă prin fotografie”, valoarea proiectului fiind 25 000$.

DG: Selectarea localității Sipoteni a presupus și niște condiții. O condiție de îndeplinit în acest sens, a fost creșterea nivelului de implicare a tinerilor în implementarea inițiativelor de dezvoltare locală. Cum ați reușit să implicați tinerii în acest proces?

ZC: Având în asociație voluntari din toate categoriile de vârstă, am purtat discuții, ne-am gândit la activități care i-ar atrage pe tinerii din localitate. Astfel, ne-am pus în pielea unui adolescent și am privit în perspectivă, ce îi interesează, cum să-i uimim. Voluntarii sunt elevi în liceul din localitate, având o influență asupra colegilor, profesorilor, fiind și principalii vestitori, intermediari ai acțiunilor organizate. De asemenea, tinerii au prieteni, rude în diasporă, în alte sate, orașe din țară și s-a reușit mobilizarea lor. Concursuri, jocuri de cultură generală, serate distractive, seri de film, campionate – sunt câteva din acțiunile întreprinse care atrag tinerii și determină implicarea lor activă.

DG: Cum au fost susținuți tinerii în ceea ce privește domeniul antreprenoriatului și planificarea economică?

ZC: Proiectul „Academia managerială pentru tineri” este concepută pentru a dezvolta capacitățile de management și antreprenoriat pentru tineri. Proiectul a oferit posibilități noi pentru tinerii din localitate, raion și întreaga țară, de a se implica în proiecte și activități, care vor aduce plus valoare celor realizate până în prezent.

În cadrul proiectului, tinerii noștri au beneficiat de următoarele:
StartUP HUB – instruiri în domeniul afacerilor, pentru a oferi tinerilor cunoștințe despre cum se poate identifica o idee de afaceri, care sunt modalitățile de a iniția o afaceri și cunoștințe generale despre managementul afacerii.  Project Management –  o serie de instruiri în care tinerii au elaborat concepte de proiecte, care au fost promovate și implementate în cadrul concursului Programului de granturi pentru inițiativele civice ale tinerilor, dar și la alte programe/proiecte existente de la alți donatori.  CEED Grow – o serie de instruiri este  concepută pentru a introduce concepte de bază pentru dezvoltarea afacerilor și pentru a ajuta un antreprenor să afle ceea ce nu cunoaște sau cu ce nu este atît de bine familiarizat. CEED GROW a constat  în formarea practică prin participarea la 5 Workshop-uri tematice care au permis tinerilor antreprenori să acceseze ideile, cunoștințele și oamenii de afaceri cu o experiență enormă. Iar la final – Forumul economic al tinerilor antreprenori – unde au fost premiați  cei performanți antreprenori și lansate traseele turistice, elaborate cu suportul ANTRIM, în cadrul programului.

DG: Ce granturi a-ți primit în vederea dezvoltării afacerilor?

ZC: În cadrul implementării inițiativelor de dezvoltare economică locală spriginită financiar  de PNUD Moldova am obținut un  grant de 60 000$  pentru proiectul „Dezvoltarea destinației turistice Codrii Sipoteniului pentru o creștere economică locală  durabilă”. Ca rezultat au  fost create: zona de agrement „La Tănăsache”, pensiunea „Povestea Codrului”, complexul turistic „La Morari”, atelierul de produse a brânzeturilor „La Sălcii”.

Programul de granturi pentru inițiative civice ale tinerilor ne-a oferit oportunitatea de a câștiga  proiecte precum „Toleranța e acasă”, Tehnologia apropie generații, Fotbal 40, Puterea tinerilor în contextul celor 17ODD.

Valoarea totală a proiectelot constituie 26 927 lei. Tinerii au participat și la implementarea  proiectului UE/GIZ, Înființarea serviciului de salubritate în com. Sipoteni cu implicare cetățănească,,prin postări,participare la adunări cu cetățenii, la audieri publice, la campania de salubrizare „Iubește rîul”. Suma grantului a fost de 50 000 de euro.

DG: Ce puteți spune despre impactul mediului de afaceri în Sipoteni? Cum a influențat mediul de afaceri crearea locurilor de muncă, impozite la buget, dar și motivarea tinerilor de a rămâne în sat?

ZC: În cadrul programului național au  fost realizate instruiri în domeniul afacerilor și antreprenoriat. Trei tineri din Sipoteni  au elaborat planuri de afaceri. Este vorba de

  • Stoicev Leontii a elaborat un proiect investițional în domeniul cultivării ciupercilor;
  • Ecaterina Stoicev a elaborat un plan de afacere pentru înființarea plantației de levănțică;
  • Roșca Gheorghina a elaborat un proiect investițional pentru aplicare la  Programul „Livada Moldovei” în vederea dezvoltării complexului agroturistic.

DG: S-a lucrat foarte mult la traseele turistice și potențialul turistic al localității dvs. Care sunt obiectivele turistice ale Sipoteniului?

ZC: În comuna Sipoteni au fost lansate 4 trasee ecoturistice, după cum urmează:

Primul traseu – Codrii Sipoteniului, care cuprinde obiectivele locale: Povestea Codrului, prisaca familiei Popovici.

Traseul nr.2: Valea Vinului are: Pensiunea La Morari; La Nuferi, lac cu nume ca în povestea unde există posibilitatea să călătoriți cu barca.

Al treilea traseu Drumul Poștei Regale:  legendarul izvor La Șipot, simbolul apariției comunei Sipoteni.

Ultimul traseu, Farmecul Colinelor pornește din comună.

DG: Aveți turiști în contextul dezvoltării infrastructurii turistice?

ZC: După perioada de pandemie, în vara anului 2022 am avut multi vizitatori  din diasporă, care au vizitat locațiile turistice  inclusiv Muzeul de Etnografie din localitate recent fondat, și au rămas încîntați de locurile pitorești bine amenajate și atractive. Turiști profită de locurile frumoase pentru poze ,pentru a se relaxa si de a savura priveliștile cei înconjoară.

DG: Care este capacitatea pensiunilor pentru primirea turiștilor?

ZC: La moment, pensiunile încă nu sunt date toate în exploatare. Avem doar pensiunea „La Tănăsachi” deschisă din primăvara anului trecut o pensiune aflată chiar în inima codrilor cu posibilitate de a petrece o noapte în zonă.

Mai avem locația „La Sălcii” un loc pitoresc înconjurat de sălcii este perfect de a petrece impreună cu familia un wekend , iar cei aventurieri acest loc este perfect pentru o drumeție cu corturile, chiar am avut deja și așa experiență. Echipa de Tawekondo, timp de 3 zile, au vizitat acestă locație și au înoptat în corturi, fiind foarte entuziasmați.

DG: În ce măsură vă promovați în mediul online pentru a atrage turiști?

ZC: Suntem foarte activi pe toate rețelele de socializare (facebook, instagram, YouTube) pe care postăm, distribuim despre evenimente, activități turistice. Practicăm și promovarea destinațiilor locale prin intermediul a diferitor filmulețe, live-uri, fotografii.

DG: Localitatea Sipoteni face parte din raionul Călărași, la frontieră cu raionul Ungheni. În ce măsură sunteți interesați să vă promovați și din punct de vedere internațional pentru a atrage turiști din România, dar și țări din Europa?

ZC: Desigur că suntem interesați în mare parte de o colaborare cu agențiile de turism din România și țările europene. Lucrăm la asta.

DG: Sunteți mulțumiți de rezultatele programului Capitala Tineretului?

ZC: În mare măsură foarte, noi fiind cei unici având posibilitatea acest program care s-a extins pentru doi ani. În urma acestui proiect, am acumulat experiență și motivație de a aplica și la alte proiecte pentru tineri. În anul 2022 am fost câștigătorii proiectului „Școala tânărului voluntar pentru dezvoltarea destinațiilor turistice” finanțat de Ministerul Educației și Cercetării din cadrul programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022, un proiect bazat pe turism și voluntariat.

DG: Care este feedbackul locuitorilor în urma programelor implementate în Sipoteni?

ZC: Locuitorii sunt foarte mulțumiți și apreciază lucrurile bune organizate desfășurate în localitate. Și, desigur, pentru noi tinerii, feedbakul pozitiv din partea celor mai măricei ne motivează să continuăm lucrurile bune.

DG: Ce sfaturi și recomandări ați oferi celor care doresc să aplice la programul Capitala Tineretului?

ZC: Celor care doresc să aplice la programul Capitala Tineretului le urăm mult succes, să nu ezite nici o clipă, cu răbdare și perseverență să meargă înainte. Le-am recomanda să se gândească bine din timp la activități, acțiuni pe care tind să le organizeze, să-și stabilească niște grupuri țintă și să desfășoare cât mai multe și cât mai palpitante activități.