Vadim Cordonean este un tânăr originar din Moldova care a emigrat în Marea Britanie. Ca mulți alți concetățeni a plecat pentru o viață mai bună. În context, își planifică o afacere în Marea Britanie. 

 Daniela Gorincioi: Ai plecat în Marea Britanie împreună cu familia. De ce ați plecat din țară?

Vadim Cordonean: Am plecat din Republica Moldova cu scopul de a explora marea iluzie a tuturor moldovenilor: acea iluzie fiind un viitor mai bun pentru următoarea generație.  Marea Britanie este locul unde credem că locurile de muncă sunt mult mai prestigioase și mai bine plătite de cât în Republica Moldova, și sistemul educațional, care pare a fi mult mai prudent cu sănătatea mentala a studenților.

DG: Stați în Londra. Cum este capitala Marii Britanii?

VC:  Londra, capitala Marii Britanii unde este cea mai mare aglomerație si centru de control al infrastructurii in Marea Britanie. Din perspectiva mea, Londra este un oraș cu o mulțime de posibilități si locuri de vizitat care au o mulțime de culturi din toate colturile lumii cum ar fi Asia, Europa de Est, Tarile de jos etc.

Sistemul de învățământ din Londra este foarte diferit de cel din Chișinău prin simplul fapt ca sunt mult mai digitalizați si arsenalul de instrumente educaționale este imens.

DG: În opinia ta, ce exemple poate lua Moldova de la Marea Britanie?

VC: Republica Moldova este o țară minunată, dar comparând-o  cu Marea Britanie, ar fi niște elemente care le-ar putea instaura in infrastructura ei cum ar fi:

  • Digitalizarea certificatelor de asigurări si a reviziei tehnice in cadrul transportului rutier.
  • Achiziționarea produselor de sine stătătoare știuta si după numele de „ self checkout”.
  • Sistemul avansat de livrare.

DG: Vrei să deschizi o afacere în Londra. Povestește-ne, un pic despre ideea ta de afacere?

VC: Ideea mea de afaceri este bazată pe producerea mobilei individuale și restaurarea mobilei de stil vechi. Planul meu este să îmi construiesc o fabrică de mobilă în Marea Britanie.

DG: Cum este mediul de afaceri în Londra, în opinia ta?

VC: Londra este considerată un centru internațional de afaceri, ceea ce înseamnă că atrage investitori, antreprenori și talente din întreaga lume. Dacă sunteți în căutarea unui nou partener de afaceri, co-colaborator sau angajat care să vă ajute să vă dezvoltați afacerea, Londra este unul dintre cele mai bune orașe în care să vă aflați. Finanțarea pentru noile afaceri este la un alt nivel deoarece exista o mulțime de scheme prin care guvernul ajută noile afaceri să se dezvolte.

DG: Care sunt pașii de a deschide o afacere în Londra?

VC: În Londra, pașii pentru a deschide o afacere sunt:

  • Înregistrați numele companiei.
  • Alegeți o structură juridică.
  • Scrie noul tău plan de afaceri.
  • Asigurați finanțare și finanțare.
  • Planificați-vă strategia de publicitate.
  • Cumpărați-vă noua asigurare pentru afaceri.
  • Află ce trebuie să faci pentru impozit.
  • Creați un sistem de păstrare a evidențelor comerciale.

DG: Intenționezi să mai revii în țară?

VC: Da, intenționez să revin în țară, dar nu în viitorul apropriat, deoarece vreau să-mi dezvolt afacerea aici și să mă extind global. Este mai ușor să ajung la piața globală de pe piața englezească decât cea moldovenească.

DG: Dacă e să vorbim de Londra, ce exemple poate lua Chișinăul de la capitala Marii Britanii?

VC: Chișinăul poate lua, ca exemplu de la capitala Mari Britanii faptul ca Londra are o serie de opțiuni uriașă pentru tineret si pentru noile afaceri care se deschid zi de zi. Și încă un exemplu ar fi sistemul cu care se menține infrastructura si curățenia in Londra este uimitor.