Daniela Barbacari este născută pe data de 8 martie 1992, în satul Iezărenii Vechi, Sângerei, Republica Moldova. Daniela este laureată a mai multor festivaluri – concursuri raionale şi republicane de muzică şi poezie. Totodată, este deținătoarea premiului 1 la Festivalul Tinerilor Creatori de poezie „Pe o ramură de grai” 2018-2022. Nominalizată de patru ori la Gala Laureaților în domeniul culturii. Astăzi, o cunoaștem un pic pe Daniela, atât ca om, cât și ca poetă.

 

Daniela Gorincioi: Cine este Daniela Barbacari: atât omul, cât și poeta?

Daniela Barbacari: Daniela Barbacari este o fire sensibilă, romantică, pasionată de artă, cât despre poetă, fiind la început de cale, prefer să spun că sunt doar un suflet de femeie care scrie.

DG: De unde vine pasiunea pentru poezie?

DB: Pasiunea pentru poezie o consider mai întâi de toate un dar de la Dumnezeu, însă un oarecare aport îl are și mama, care și ea la rândul ei scrie atât poezie cât și proză.

DG: Ești autoarea volumelor de versuri şi proză „Despre El” şi „Apusul din brațele ei”. Povestește-ne despre ce e vorba în aceste cărți.

DB: În aceste cărți este vorba despre stări, căutări, rătăciri, regăsiri și multe alte emoții pe care le trezesc în noi oamenii pe care îi iubim.

„Despre El” nu e despre un bărbat anume, ci despre fiorul dragostei pe care îl simțim diferit pe întreg parcursul vieții, iar „Apusul din brațele ei” e despre un bărbat care a făcut cândva parte din viața mea.

DG: Ce rol joacă poezia în viața ta?

DB: Poezia joacă un rol foarte important în viața mea, fiindcă anume ea m-a adus cât mai aproape de oameni!

DG: „Apusul din brațele ei” anul acesta s-a clasat în Topul celor mai citite 10 cărți din Moldova. Ce înseamnă pentru tine acest trofeu?

DB: Pentru mine acest trofeu înseamnă în primul și primul rând rodul muncii mele, că tot ce am făcut până acum nu a fost în zadar și că timpul petrecut asupra creațiilor mele nu a fost nici pe departe un timp pierdut.

Am primit trofeul din partea Bibliotecii Naționale, în urma unui sondaj în care a fost  inclusă o listă a tuturor cărților editate în anul 2021.

DG: Ai participat la concursuri naționale de poezii.

DB: Am participat la concursuri literare atât naționale, cât și internaționale. Concursul internațional s-a desfășurat în România, unde am primit diploma „Elogiul Iubirii”.

DG: Unde putem găsi cartea „Apusul din brațele ei”?

DB: Cartea „Apusul din brațele ei” o puteți găsi în toate librăriile Bestseller, Librarius și Cărturești.

 

DG: Dacă ar fi să te descrii într-un cuvânt, cu cine sau cu ce te-ai asocia?

DB: M-aș asocia cu un Soare, care uneori stă ascuns după nori, iar alteori încălzește …, poate chiar și arde.

DG: Pe lângă poezii și proză mai scrii ceva?

DB: Pe lângă poezii și proză am scris și câteva texte pentru unii interpreți de la noi, cum ar fi: Marcel Roșca, Marian Stârcea, Ion Pogor și Viorelia, și unei interprete din România – Amalia Ursu.

DG: Ce te motivează să scrii și să continui calea pe care ți-ai ales-o?

DB: Oamenii. Ei sunt cea mai bună motivație pentru mine și țin din suflet să le mulțumesc pentru toate aprecierile, mesajele, comentariile pe care le primesc zilnic din partea lor. Sper să am suficientă inspirație pentru a-i surprinde și în viitor cu ceva nou.

 

DG: Care este ultima poezie sau proză scrisă în care te regăsești?

DB: Fă pași spre oamenii pe care îi iubești! Prin asta le vei da de înțeles că îți pasă, dar în momentul în care vei observa că cei spre care te îndrepți nu fac niciun pas spre tine…, adună-te, strânge-ți sentimentele în pumn și întoarce-te înapoi, ca nu cumva prin călătoria aceasta zadarnică, să te pierzi pe tine! Nu te consuma pentru oamenii care nu merită, care nu vor să facă parte din viața ta!