Chiar dacă se află departe de casă, muncește și creează tot de dragul compatrioților săi. Este vorba despre Doinița Bîcu, meșterița care și-a transformat pasiunea față de buchetele de mireasă din flori artificiale, într-o mică afacere în Marea Britanie. Și-a obținut diploma de licență la facultatea de jurnalism, dar era convinsă că viitorul ei este strâns legat de o profesie ce implică multă creativitate, astfel a apărut UniqDecor și un vis devenit realitate. Despre cum este să dezvolți o afacere cu flori peste hotare, ne povestește Doinița.

Cum ți-ai descoperit pasiunea față de handmade, în special pentru buchetele de mireasă?

„De când mă țin minte, creativitatea este prietena mea. În copilărie și adolescență am avut parte de multe activități extrașcolare ce implicau lucru manual. La majorat, m-am pomenit angajată  într-o companie  de organizare a evenimentelor, acolo am îndrăgit gustul florilor și, în special, a buchetelor de mireasă”, povestește meșterița.

Cand ai decis că această pasiune trebuie să devină afacere? Ai studii în domeniu ?

„Cu multe aspirații și cu un buget egal cu zero, era imposibil să mă lansez. Atunci am decis să aleg o cale practic neexplorată, care implica mai puține riscuri, dar în care aveam șanse reale să devin bună. Am ales florile artificiale. Experiența din domeniul evenimentelor, cursurile online de floristică și studiile în jurnalism m-au ajutat să construiesc relații frumoase, să ofer încredere și profesionalism. Din păcate nu există o școală de floristică artificială, la bază stau tehnicile de lucru cu flori vii”, spune Doina.

Ce te inspiră cel mai des în crearea buchetelor și cum reușești mereu să creezi ceva nou și deosebit?

„Natura, caut culoare, textută și relief în fiecare petală. Ador în mod special ploaia, îmi  dă o senzație de prospețime și liniște interioară, îmi face ordine în gânduri și idei. Aș minți acum, să spun că nu mă inspiră oamenii. Povestea lor și motivul care îi aduce la mine, influențează direct rezultatul final. Buchetele mele sunt adevărate romane de iubire care păstrează în ele amintirea unui momet atât de frumos și unic ca nunta”, relatează tânăra creatoare.

Ce oporutnități ca florist îți oferă Marea Britanie și nu îți oferea Moldova ?

„În Republica Moldova sau acasă cum îmi place mie să spun, duceam lipsă de materie primă diversă, calitativă și avatajoasă la preț. La fel îmi lipseau enorm de mult cursurile și orele de masterclass pe care acum le pot accesa ușor, la un preț bun sau chiar gratuit”, povestește fondatoarea UniqDecor.

Ai mai multe cereri din partea moldovencelor sau a străinelor ?

„În mare parte clientele vin din rândul moldovencelor stabilite în Europa, rădăcinile își spun cuvântul la acest capitol. Englezii nu privesc nunta ca pe un punct obligatoriu la baza căsniciei și de cele mai multe ori pur și simplu, nu se ajunge la buchetul miresei”, explică tânăra.

Ce reacții au avut apropiații tăi la ideea de a deveni florist ?

„Au reacționat foarte frumos. Suport și încredere este tot ce mi-au oferit. Familia era conștientă că orice aș alege să fac va fi în strânsă legătura cu arta, nu am lăsat loc de surprize”, adaugă meșterița.

Povestește-ne cum este să dezvolți o mică afacere peste hotare, departe de casă ?

„În cazul afacerilor mici este foarte simplu și democratic. Din punct de vedere legal este accesibil și rentabil să faci freelance. Partea dificilă revine aspectului moral. M-am confruntat cu o engleză total diferită de ce cunoșteam și cu un model nou de gândire, care încă mă impune să mă  adaptez și să mă complac noului public. Este simplu și complicat în egală măsură”, menționează tânăra afaceristă.

Prin ce se deosebește compania ta de alte companii de pe piața moldovenească?

„Cu siguranță se remarcă faptul că oferă buchete  artificiale calitative, cu aspect deosebit. Fiecare creație este o mică operă. Îmi place sa cred ca UniqDecor nu foloseste flori vii, UniqDecor păstrează amintirile vii”, a mai adăugat florista.

Ce îți dorești cel mai mult pe viitor?

„Vreau enorm de mult să omor stereotipul buchetelor artificiale lipsite de gust estetic, calitate și stil. Îmi doresc să aduc floristica artificială la cel mai înalt nivel posibil”, încheie Doina.

Autor: Ignat Laura, stagiară.

Sursa foto: Instagram.com

Vezi și: Bralette și corsetul în topul preferințelor! Interviu cu creatoarea de lenjerie intimă pentru femei, Nicoleta Munteanu