Un singur lucru ne umbrește bucuria zilelor însorite de primăvară și vara: prezența insectelor. Iar cele mai periculoase dintre acestea sunt albinele și, bineînțeles, viespile.

Cei care au fost înțepați își amintesc cu groază întâmplarea pe care n-ar vrea s-o repete niciodată.

Copiii însă suferă mult mai mult în cazul în care au fost înțepați de o albină sau viespe. Și cu toate că astfel de evenimente sunt destul de rare este bine de știut care sunt pași ce trebuie urmați. Potrivit sfatulparintilor.ro, trei din patru adulți nu știu cum să reacționeze în cazul în care au fost înțepați. Faptul este îngrijorător mai ales în cazul persoanelor cu copii care pot intră în șoc anafilactic în urmă înțepăturilor. Dacă micuțul tău a fost rănit de o astfel de insectă, în primul rând ar trebui să ceri sfatul unui medic și în același timp, să-l calmezi pe copil și să aștepți sosirea ambulanței, dacă este cazul.

Iată, pe scurt, care sunt primele măsuri în cazul în care te confrunți cu o înțepătura de albină sau o înțepătura de viespe:

1. Înainte de orice trebuie să știți că în cazul în care albina este vinovată în urmă să va rămâne agățat de piele acul împreună cu săculețul de venin. Încercați să-l scoateți din piele cât de repede puteți. (Viespea, în schimb, nu rămâne fără ac, astfel că ar putea înțepa de mai multe ori).

2. Spălați repede locul rănit cu apă și săpun. Repetați procesul de 2-3 pe zi până când rană s-a vindecat.

3.Timp de câteva minute aplicați o pungă de gheață asupra locului sensibil.

4. Dați-i copilului o pastilă care să conțină ibuprofen și care astfel va diminua durerea, însă numai după ce în prealabil ați cerut sfatul pediatrului. În funcție de vârstă și greutatea micuțului vostru oferiți-i dozajul potrivit. De asemenea, aplicați un gel calmant destinat înțepăturilor de insecte.

5. Dacă înțepătura a fost în gură atunci copilul trebuie să fie văzut de un doctor întrucât mucoasele se pot umflă rapid și astfel victima n-ar mai putea respiră.

6. Și în cazul în care observați  pe pielea copilului a apărut o pată mare roșie ori dacă umflătură și durerea persistă pentru o perioada mai lungă de 3 zile, mergeți rapid la doctor deoarece acestea sunt primele semne ale unei posibile infecții.

7. Mergeți imediat la spital dacă victima prezintă următoarele simptome:

  • respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație;
  • paloare accentuată;
  • buzele, limba sau față umflate;
  • amețeală;
  • stări de vomă.

Însă, că întotdeauna este mai ușor să previi, decât să tratezi. Tocmai de aceea este bine de știut că viespile sunt mai iritate spre sfârșitul verii atunci când nu mai există larve și prin urmare sunt flamande.

Este indicat să ocoliți zonele în care sălășluiesc astfel de insecte mai ales în cazul în care aveți în mâna alimente care ar putea constitui ținte pentru ele, precum înghețate sau alte dulciuri. În plus, nu trebuie să ieșiți niciodată la iarbă verde cu familia fără să va dați pe piele cu geluri sau alte substanțe destinate tinerii departe a nesuferitelor insecte.

Dacă observați că victima suferă o reacție severă alergică după înțepătura de albina sau înțepătura de viespe sunați la serviciul de ambulanță și urmați instrucțiunile medicilor până la sosirea acesteia.

SURSA

Distribuie articolul: