Nu este uşor să scăpăm de aceste insecte, mai ales că înţepăturile de ţânţari produc o reacţie alergică locală insoţită de roşeaţă şi senzaţia de mâncărime. Din fericire, există numeroase metode prin care ne putem feri de înţepătura de ţânţari vara.

După înţepătura de ţânţar, în piele rămân proteine din saliva insectei, pe care sistemul imunitar le consideră o ameninţare, pompând histamină (acelaşi răspuns pe care îl are la alergeni). Aşa apar umflăturile roşii, atât de neplăcute. Dar nu doar pentru senzaţia de discomfort ar trebui să ne facem griji atunci când vine vorba de ţânţari.  Urmările pot fi, de asemenea, neplăcute. Aceştia pot transporta tot felul de boli, precum virusurile West Nile, Zika sau chiar malarie, atunci când călătorim în alte ţări.

Cum tinem ţânţarii la distanţă:

Adierea îndepărtează ţânţarii

Aproape orice adiere face foarte dificil zborul pentru ţânţari, spune Jonathan Day, profesor de entomologie. Un ventilator poate da rezultate mult mai bune decât acele dispozitive sofisticate din comerţ, adaugă specialistul.

Aplicaţi produse speciale de îndepărtare a ţânţarilor

Părerile despre aceste produse sunt împărţite, dar când sunt folosite conform indicaţiilor, devin extrem de eficiente.  În primul rând, nu ar trebui pulverizate pe tot corpul şi pe haine.  Aplicaţi pe mâini, glezne, coate, încheieturi, frunte şi toate celelalte locuri în care pielea este subţire – şi de unde ţânţarii adoră să se hrănească.

Încercaţi să vă menţineţi temperatura normală a corpului

Ţânţarii sunt atraşi de feromonii eliberaţi în transpiraţie. „Unii oameni, ca mine, atrag ţânţarii indiferent de ce beau, mănâncă sau se poartă”, spune Russell. Cu cât poţi împiedica mai mult timp transpiraţia – mai ales în orele de vârf ale ţânţarilor – cu atât mai bine”.

Purtaţi haine cu ţesutură dese

Ţânţarii nu pot penetra hainele cu ţesături foarte dese, spune Day. Deşi bumbacul nu este o armură grozavă împotriva muşcăturilor de ţânţari, fibre sintetice – în special articolele pentru tind să fie ţesute suficient de strâns, cât să ţină ţânţarii departe. Orice îmbrăcăminte care oferă protecţie solară va avea, de asemenea, o ţesătură suficient de strânsă pentru a preveni muşcăturile de ţânţari, mai ales atunci când optezi pentru mâneci lungi şi pantaloni.

Plantaţi în curte lavandă, gălbenele sau busuioc

Fie că alegeţi să plantaţi lavandă, lemongrass, gălbenele sau busuioc, acestea pot pune ţânţarii pe fugă. Totuşi, păstraţi-vă aşteptări realiste cu privire la acţiunea acestora. Indiferent de numărul lor, nu garantează faptul că în curte nu vor mai fi ţânţari.

Evitaţi parfumurile dulci

Acest lucru poate fi greu, dar merită dacă vreţi să scăpaţi de ţânţari. „Orice parfum, loţiune sau săpun parfumat ar putea atrage ţânţarii”, spune Troyano. „Dacă doriţi să vă reduceţi atractivitatea pentru ţânţari, evitaţi produsele parfumate foarte dulci“.

Sursa: adevarul.ro


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA

Distribuie articolul: