Avortul este un drept incontestabil al femeii. Decizia Curții Supreme din SUA a șocat lumea vestică. În SUA, armele au mai multe drepturi decât femeile.

La începutul lunii iulie, franțuzoaicele au ieșit în stradă pentru a proteja dreptul la avort, temându-se că exemplu SUA va fi preluat de către alte state.

Însă, deputații din Camera Inferioară a Parlamentului au început dezbaterile cu privire la includerea dreptului la avort în Constituția franceză. Autorii inițiativei legislative susțin că în așa mod vor proteja și vor garanta dreptul fundamental la avort și la metodele de contracepție, relatează Associated Press.

Mathilde Panot, co-semnatara inițiativei legislative, a declarat:

Intenția noastră e clară, nu dorim să lăsăm o cale liberă oamenilor care se opun dreptului la avort și contracepție.

Ministrul de Justiție al Franței, Eric Dupond-Moretti, a declarat că susține inițiativa și condamnă decizia Curții Supreme din SUA.Un sondaj recent arată că 80% din populația franceză susține dreptul la avort și majoritatea dintre aceștia doresc acesta ca să fie inclus în Constituție.

Totuși înscrierea dreptului la avort în Constituție reprezintă un proces îndelungat. Inițial, legea trebuie să fie votată de către Adunarea Națională a Franței (Camera inferioară a Parlamentului), apoi de către Senat (Camera superioară). Dacă ambele Camere votează în favoarea adoptării legii, atunci se va organiza un referendum național.

În Senat, majoritatea deputaților sunt reprezentanții Partidului Republican, considerați conservatori. Aceștia au respins o astfel de propunere în septembrie, argumentând  că nu e necesară  includerea dreptului la avort în Constituție deoarece, conform legilor, acest drept este asigurat.

Totuși, legile sunt mai ușor de modificat decât Constituția. Din acest motiv, e necesar ca dreptul la avort să se regăsească în Constituție.

Avortul a fost decriminalizat de către francezi în 1975.

 

 

Distribuie articolul: