Știu că ai dat click poate sceptic/ă și îngrijorat/ă de acest articol. Cu siguranță autoarea are să mă certe pentru că mă înfometez! Așa că o să rup mitul din start: nu e nimic greșit în a avea perioade de curățare a corpului, așa – numitele detoxuri, atâta timp când acesta este un comportament asumat, care vine să-ți susțină sănătatea. Alta e însă treaba cu reducerea drastică a aportului caloric, numai de dragul de a slăbi…

În scopul de a ne înțelege în acest articol, de a fi pe aceeași foaie, îți propun să punem în două capitole complet diferite înfometarea și slăbitul. Sunt eroinele a două povește absolut diferite.

Ori a fugi de mâncatul cinei, sau a sări peste mese și de a ajunge să te cațări pe pereți de foame, a nu fi niciodată sătul/ă în timpul dietei este contraproductiv și nu-ți va susține slăbitul, ci dimpotrivă. Îți va săpa în timp sănătatea și îți va sabota, de fapt, slăbitul. Restricția alimentară severă nu va face decât să declanșeze bine-cunoscutul efect „yo-yo” care constă în perioade alternate de îngrășat și slăbit, la infinit.

Care sunt efectele înfometării asupra sănătății tale?

Un atare comportament neechilibrat evident vine cu efecte negative asupra sănătăţii tale. Prin înfometare, îți forţezi ficatul şi-ți induci stres inutil în organism. Iar pe stres, corpul oprește procesele de slăbit, dar și imunitatea și refacerea sănătății au de suferit.

Adrenalina este hormonul bine cunoscutului mecanism de luptă sau fugi. Practic, corpul tău se pregătește să acționeze hotărât, deci, în mod natural, la stres sângele tău se va concentra în mâini şi picioare, ca să poţi lupta sau să fugi; în inimă, ca să se pompeze mai mult sânge în corp, și în creier, ca să devii mai alert și mai atent la pericolele ce te amenință.

O a doua explicație pentru faptul că adrenalina blochează slăbitul este că aceasta influenţează ficatul să elibereze o cantitate mare de glucoză în sânge, ca să se poată hrăni celulele musculare, care sunt pregătite de alergare sau luptă.

Cum slăbești fără a te înfometa?

Da, e posibil să mânânci pe săturate, să ai un număr suficient de calorii în regim și să tot slăbești. Da, e posibil să nu mai numeri la infinit caloriile și totuși să-ți construiești silueta mult visată. Cum? Prin reechilibrare alimentară:

  1. Fără diete și înfometare. Or, orice restricție alimentară, fie că vorbim de eliminarea aproape completă a unei categorii de nutrieți (vezi dietele hiperproteice, sau renumita dietă keto), fie că vorbim de o dietă hipocalorică, nu face decât să ne ducă în comportamente extreme în timp. Ajungem să dezvoltăm comportamente bulimice, să mâncăm necontrolat și să avem episoade de mâncat compulsiv, urmare de rușine în lanț. Toate acestea, pentru că privăm organismul de micro și macronutrieții atât de necesari pentru a opera în parametri optimi și pentru a evita dezechilibrele hormonale.
  2. Prin prezență totală la masă, fără uitat în telefon, fără muncă în timpul mesei, fără mâncat la volan sau în orice alte circumstanțe, când atenția este furată de altceva. Știai că noi mâncăm cu toate cele cinci simțuri de care dispunem? Ne săturăm și din estetica alimentară, și din arome, și din texturi, nu doar din gusturi.
  3. Prin învățarea combinațiilor alimentare corecte. Corpul tău îți va mulțumi dacă vei începe să ții cont, pe cât este posibil, de combinarea corectă a alimentelor. Or, ce poate fi mai neplăcut decât indigestia? Aceasta îți taie cheful de viață și-ți fură din energie. În schimb, o digestie bună, ușoară și simplă te ajută să-ți canalizezi energia pe ceea ce contează pentru tine, zi de zi.
  4. Practicând sport pentru a reporni arderile și pentru a-ți fortifica sănătatea, nu pentru a consuma caloriile ingerate. După un exces alimentar, soluția nu e să dai fuga la sală, unde să tragi de tine timp de două ceasuri ca nebunul/a. Crede-mă, orice autovătămare este un semnal de neiubire față de sine, iar corpul tău va continua să te saboteze, dacă simte că nu-l respecți suficient. Sportul se face pentru a stimula producția de coenzima Q10 și pentru a curăța sistemul limfatic – două elemente-cheie în slăbit eficient.
  5. Renunțând la mâncatul social. Da, asta este o adevărată provocare, să nu faci excese pe la nunți și cumătrii, să-ți refuzi vehement rudele și prietenii când nu ți-e foame, astea chiar cer coloană vertebrală! Dar, spune-mi, te rog, o chestie: ei vor locui până la adânci bătrâneți în corpul tău? Ei vor fi nesatisfăcuți de reflexia în oglindă a colăceilor de la burtică, ori tu? Concluziile ți le faci tu.

Distribuie articolul: