Diana Certan are 23 de ani și este îndrăgostită de fotografie. Muncește în acest domeniu de 8 luni și de fiecare dată demonstrează, cu lucrările sale, că fiecare este fotogenic. „Nu trebuie să-ți fie frică să vii la o sesiune foto, doar pentru că nu știi cum să pozezi”, zice ea.

„Pentru mine, a fi fotograf nu mai este un hobby, este ceea, cu ce vreau să mă ocup poate pentru totdeauna”.

„Cu mai puțin de un an în urmă, credeam că doar voi posta niște story, apoi au apărut primii clienți. E amuzant, am început cu 50 lei, (mai puțin de 3€) pentru o sesiune foto. Nu eram încrezătoare în ceea ce fac. Acum e altfel”, a mărturisit Diana. 

Cum te-ai descrie doar în trei cuvinte?

Devotată, creativă și sinceră. Devotată principiilor mele de viață și oamenilor pe care îi iubesc. Creativă, deoarece pot ieși dintr-o situație neprevăzută și îmi reușește să fac niște poze deosebite, chiar dacă sesiunea nu a mers conform planurilor. Sinceră cu mine și cu cei din jur.

Ce înseamnă fotografia pentru tine?

Fotografia e momentul. De ce facem fotografii? Le facem pentru a ne aminti de unele momente, de ceea ce am simțit într-o clipă. Din această cauză, eu am fost mereu de părerea că esențialul nu este locația, ci un zâmbet, o mișcare, o privire. Atunci când fac o poză, omul  se află în centrul universului. Nu mă complic, pot să fac un portret, având ca fundal o bucată de pânză și o să iasă bine pentru că, atunci când va vedea pentru prima dată fotografia, își va aminti ce a simțit atunci, nu locația.

Cum ai ajuns  fotografă?

Aveam pe atunci un magazin online de haine, tip second hand. Mi-am zis că am nevoie de o calitate mai bună a pozelor, pentru a atrage mai mulți clienți. Deși, îmi plăcea ce făceam atunci, simțeam nevoia de a mai avea un hobby. Atunci l-am întâlnit și pe soțul meu, cred că și el m-a inspirat. La un moment dat am început să caut un aparat foto, la un preț mai accesibil și am găsit un Nikon 50D de 100€. Aveam banii ăștia, i-am făcut vânzând hăinuțe. Am cumpărat aparatul. Astfel, prima mea sesiune foto a fost cu o domnișoară la o frizerie. A fost așa: „mi-am luat ieri aparat foto, hai să-ți fac niște poze”. Le-am postat pe rețelele de socializare și am primit multe reacții frumoase. Aprecierile m-au încurajat și am făcut primul pas. Am devenit fotograf. 

Cine sau ce este inspirația ta?

Mă inspir de la fotografii din alte țări, au niște idei mai fresh. Uneori, când am sesiuni mai tematice, iau idei de pe Pinterest. De cele mai multe ori însă îmi vine inspirația chiar în timpul sesiunii și pot să schimb de câteva ori stilul, desigur la dorința clienților.

Cum lucrezi cu persoanele mai timide?

Deseori am persoane timide la sesiune. Mereu aceeași frază: „Oh, nu sunt fotogenică, nu știu cum să pozez, e prima mea ședință”.

Am deja multă practică. Repet, orice persoană e frumoasă și fotogenică, doar trebuie să știi din ce unghi să te privești. Mereu îmi ajut clienții să pozeze, mai glumesc, pun muzica lor preferată,  fac tot posibilul ca să uite că eu sunt aici, cu aparatul foto. 

Care e fotografia ta preferată? Din cele făcute de tine, bineînțeles. Care e povestea ei?

Tare îmi place să văd oameni în vârstă care merg pe stradă împreună și zâmbesc. Asta e o poză făcută la o cumetrie. Din privirea lor se înțelege că dragostea nu are vârstă și termen de valabilitate.

Spuneai că de la început nu aveai încredere în tine. Cum ai căpătat-o?

Nu credeam că fac ceva wow, dar datorită abonaților mei de pe Instagram, care îmi lăsau multe reacții pozitive, am înțeles că sunt bravo, dar pot mai mult. Am crescut și mă dezvolt încontinuu. Mă susține la moment familia. Mama și fratele sunt persoane directe, când nu sunt sigură pe o anumită lucrare, le trimit lor imaginea. Acum sunt mulțumită că am un soț, care mă susține atunci când am zile mai grele. Pentru că orice om al artei are momente în care pierde încrederea în sine.Ce crezi că te diferențiază pe tine, fotografa Diana Certan, față de ceilalți fotografi?

Fiecare fotograf are stilul său, fiecare suntem diferiți. Diferența mea este în ceea, că eu lucrez mai mult pentru artă și nu mă liniștesc, până nu zic: „wow”. Sunt deschisă și găsesc repede limbă comună cu oamenii, cât de variați n-ar fi. Toți îmi zic la sfârșit că e ușor să lucrezi cu mine, eu mă molipsesc de starea celor care sunt în cadru.


Și Diana, ce înseamnă pentru tine succesul?

Pentru mine succesul este hobby-ul și profesia mea, care mă fac împlinită din toate punctele de vedere. 

„Rămâneți cu mine și veți vedea cum evoluează un fotograf, care pune suflet în ceea ce face”, a scris Diana pe rețelele de socializare.

Foto: Instagram/Dianacertan

Distribuie articolul: