Un studiu din online a arătat că anume cuplurile ce trec prin conflicte sănătoase au de 10 ori mai multe șanse de a avea o relație fericită, față de cei care ignoră conversațiile dificile. Prin urmare, conflictele cu partenerul pot avea și beneficii pentru relația ta, doar dacă tu și persoana iubită faceți acest lucru într-o manieră calmă și constructivă. 

Cearta este ceva normal, nu ai cum să o eviți. De aceea, astăzi am pregătit pentru tine o listă de tehnici, pe care să le urmezi atunci când te contrazici sau te cerți cu partenerul tău. Dacă vei ține cont de ele, relația voastră va fi mult mai puternică. Deci, iată ce trebuie să faci: 

 Programează o oră și un loc pentru a vorbi despre probleme

Dacă simți că lucrurile încep să se încingă, ar trebui să alegi momentul și locul în care să-ți eliberezi frustrările. Să-ți acorzi ceva timp înainte de a te certa, astfel, acest timp va fi de folos pentru amândoi. Astfel, ambii veți fi pregătiți să vorbiți cu înțelepciune. 

Vorbește doar despre un subiect, nu-ți aminti tot ce a fost în trecut 

Atunci când ne certăm, mulți dintre noi încep să scoată la iveală greșelile din trecut. Astfel, apar multe alte probleme și totul se înrăutățește. În schimb, dacă vorbești doar despre un subiect, problema poate fi rezolvată. Și doar apoi poți una nouă, în circumstanțe diferite.

Ascultă cu atenție înainte de a vorbi

Când o persoană dragă spune ceva cu care nu ești de acord, probabil că vei reproșa ceva imediat, fără să te gândești prea mult. Totuși, este bine să asculți până când partenerul tău termină de vorbit și să analizezi ceea ce ai auzit. Astfel, acest lucru va denota respect, dorința de a coopera și, cel mai important, vei arăta că-țu asculți partenerul. 

Vorbește despre ce simți și nu da vina pe partener 

O tehnică ușoară, dar foarte eficientă este să folosești cuvântul „eu” în loc de „tu”. Cu alte cuvinte, a spune „nu ai venit la ziua de naștere a prietenului meu” sună mult mai diferit decât: „nu ai ajuns la ziua prietenului meu și eu m-am simțit foarte tristă”. Acest lucru te va ajuta, de fapt, să-ți împărtășești sentimentele și frustrările pe care le ai, fără a da vina pe cineva. 

Evită limbajul hiperbolic, cum ar folosirea cuvintelor: „întotdeaunași niciodată”

 Odată ce cineva începe să folosească cuvinte generalizate, cum ar fi „întotdeauna” și „niciodată”, ei exagerează automat situația, determinând cealaltă persoană să cadă într-un comportament defensiv. Această situație poate fi, totuși, evitată dacă te concentrezi pe ceea ce simți și începi să-ți împărtășești emoțiile. Încearcă să folosești cuvinte mai puțin agresive. 

Fă o critică constructivă

Critica este o parte normală a unei relații, deoarece persoana din fața ta poate avea multe defecte și unele comportamente inacceptabile. Cu toate acestea, atunci când îți exprimi frustrările prin atacuri verbale dure, partenerul tău își pierde stima de sine și creezi distanță emoțională între voi doi. În schimb, poți să comunici într-o manieră prietenoasă, care se concentrează pe comportamentul în sine și nu pe persoana din fața ta. 

Fii atent/ă la emoțiile tale

Dacă nu învățăm să ne controlăm emoțiile în momentele critice, s-ar putea să ajungem pe o cale distructivă. Pe de altă parte, putem învăța să fim stăpâni pe emoțiile noastre, astfel să rămânem prezenți și atenți în momentele aprinse. De aceea, meditația este foarte apreciată și recomandată de experții în relații.

Să știi că sunteți în aceeași echipă 

Când alegi să fii cu cineva, îți lași ego-ul deoparte atunci când rezolvi problemele, ceea ce înseamnă că nu te concentrezi pe cine are dreptate și cine greșește. Ba din contra, lucrați amândoi la rezolvarea problemei. Totul va fi mult mai bine, dacă veți înțelege că ambii sunteți o echipă și în niciun caz concurenți sau dușmani.  

Tu ce tehnici ai mai adăuga în această listă?

Sursa: brightside.me

Distribuie articolul: