Peste 200 de milioane de femei din diferite colțuri ale lumii trec printr-o tradiție dureroasă și periculoasă. E cunoscută ca „mutilarea genitală”. Se practică în Somalia, Etiopia, Camerun, Uganda. E o tradiție străveche, practică conform datelor oficiale, în 30 de țări ale lumii. Rapoartele spun că ar fi mai multe. Pe continentul african sunt 54 de țări, iar în 27 se face mutilarea genitală a femeilor.

Jurnalista și regizoarea Emmanuela Zuccala a realizat un film documentar la acest subiect, care poate fi urmărit astăzi, la Odeon. E parte din proiecția specială a festivalului „Cronograf”, ajuns la a 14-ea ediție. Nu ratați această poveste, veniți la ora 18.00, ca să vedeți o tradiție criminală, practicată și astăzi. Femeile sunt nevoite să aibă relații sexuale, apoi să nască fără organe genitale. Durerile și chinurile prin care trec sunt greu de descris. Se întâmplă astăzi, în secolul al 21-lea, anul 2017.

Giovane donna per le strade di Hargheisa, Somaliland. 2015 A young girl in Hargeisa. Somalia and Somaliland have the highest incidence of FGM, which is still around 98%. Somaliland. 2015

„Tradiția își are rădăcinile în anitichitate. Cică ar veni încă de la faraoni. Presupune tăierea organului genital feminin și coaserea lui în multe cazuri. Scopul e de a supune femeia. Cică așa se purifică și devine virgină pe viață. E o cale de a asigura fidelitatea femeii. În Somaliland, unde am filmat noi, fetițele de 5 ani sunt supuse procedurii, iar în Kenya de exemplu, la vârsta de 11-12 sau 13 ani. E o formă de marcare a tranziției de la copilărie la maturitate.”

Citește și: „O istorie conjugală” este filmul care a câștigat FIFD Cronograf. Jurnalista Eugenia Pogor a ridicat premiul II

Scuola superiore. Hargheisa, somaliland. 2015

„Fata trebuie să lase studiile, să se mărite, deci rămâne neșcolită pe viață. E un cerc vicios de subdezvoltare”, ne-a povestit Emmanuela, care a realizat filmul „Netăiat” împreună cu Simona Ghizzoni.

capture-20170531-064232

În multe societăți, de exemplu în Africa, în special în sate, sunt femei care au această meserie plătită, de circumcizie. În majoritatea țărilor africane, mutilarea este legală, există legi care o impun.

DSC_6130 Still life of the instruments used in the practice of FGM in Kongelai. West Pokot. Kenya. 2015 Still life degli strumenti usati per la pratica delle MGF in Kongelai. West Pokot. Kenya. 2015

Instrumente folosite la mutilarea genitală.

„În unele localități unde mamele nu știu despre lege sau nu vor să își mutileze fetele, ajung să răspundă pentru asta. Fata care nu e mutilată se consideră impură. Nimeni nu se va căsători cu ea. În Kenya, nu își va găsi un soț, căci bărbatul este cel care plătește de regulă zestrea. Familia fetei va fi în dificultate, căci fiica nu va fi luată de soție.”

DSC_4981 Sharon, a guest of Kongelai rescue centre. She escaped home to avoid FGM and the marriage with a 60 years old man that her family arranged for her. After her escape, her mother committed suicide. West Pokot, Kenya. 2015 Sharon, una delle ospiti del centro di recupero di Kongelai. E’ fuggita da casa per evitare le MFG e il matrimonio combinato con un uomo di 60 anni. Dopo la sua fuga, la madre di Sharon si è suicidata. West Pokot, Kenya. 2015

Sharon a fugit de acasă ca să scape de căsătoria aranjată cu un bărbat de 60 de ani. După ce a fugit, mama ei s-a sinucis.

„E teribil. În Somaliland de exemplu folosesc o lamă simplă pentru ras, pe care o găsești în magazin. Se mai și coase după ce se taie organul genital. Folosesc niște ace de copac pentru a păstra gaura acoperită. După o lună se scot. Le cos de parcă ar coase rochii. Uneori folosesc la tăiere cuțitul sau sticlă spartă. Nu folosesc anestezie, deoarece durerea este parte din proces. Trebuie să treacă prin această experiență teribilă ca să devină femeie.”

Vezi și: Află istoria femeilor din Kârgâzstan, căsătorite cu forța. Sunt răpite, în unele cazuri violate, ca să rămână cu mirele. Se întâmplă chiar astăzi

The Qodax tree. The thorns of this wild plant are used as needles to stitch the vagina during the practice of infibulation. Somaliland, 2015. L’arbusto di Qodax. Le spine di questa pianta selvatica vengono usate come aghi per la cucitura della vagina nella pratica dell’infibulazione. Somaliland, 2015.

Copacul Qodax. Spinii acestei plante sălbatice se folosesc în calitate de ace ca să fie cusut vaginul. Somaliland, 2015.

Nu ratați proiecțiile speciale din această seară – filmele documentare „Uncut” și „Grab and run”, realizate de regizoarele din Italia și Spania. Astăzi, la Odeon, începând cu ora 18.00, veți urmări poveștile incredibile, dar adevărate ale femeilor care sunt umilite și supuse barbar bărbaților. Proiecțiile sunt susținute financiar de UN Women Moldova.