Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat Raportul anual privind situația drepturilor persoanelor LGBT din Republica Moldova în 2019. Deși societatea moldovenească a devenit mai tolerantă față de comunitatea LGBT și s-a micșorat distanța socială față de persoanele LGBT de la 5.2 în 2015 (acceptare în calitate de vizitator al țării) spre 4.4 în 2018 (acceptare în calitate de cetățean al țării), acestea au primit mai multe calificative negative.

40% dintre moldoveni percep comunitatea LGBT drept un grup anormal

În 2019 persoanelor LGBT le-au fost oferite mai multe calificative negative și în ponderi mai mari. Acest grup este perceput drept anormal de către 40% dintre populația generală. În Republica Moldova, în continuare, nu există niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele de ură împotriva persoanelor LGBT.

Toate cazurile sunt percepute ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune fără a lua în considerare motivul de ură bazată pe prejudecată.

„Documentarea infracțiunilor este necesară și importantă. Întrebările frecvente pe care le aud activiștii LGBT sunt: „Ce drepturi vă sunt încălcate? și Cine vă oprește să trăiți?”. Și iată raportul nostru servește drept răspuns – în el se găsesc cazuri specifice, care dovedesc că în Moldova încă nu există egalitate de drepturi pentru persoanele LGBT. În același timp, multe persoane LGBT nu știu că își pot apăra drepturile și că există GENDERDOC-M, care îi va ajuta să obțină dreptate”, explică Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

În prezent, în mare parte, persoanele care suferă de crime și incidente de ură refuză să se adreseze forțelor de ordine sau să meargă în judecată. În multe cazuri chiar rudele sau părinții sunt cei care aplică violența.

Incidentele raportate Centrului GENDERDOC-M sunt doar un număr mic din numărul total de cazuri existente în Republica Moldova.

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M dezvăluie: „Ca și în anii precedenți, cele mai multe cazuri înregistrate sunt în perioada Festivalului Moldova Pride. În acest an avem și câteva incidente de ură din partea celor care ne-au protejat – reprezentanților organelor de ordine publică. Crimele și incidentele de ură rămân a fi destul de numeroase, iar problema cea mai mare este faptul că ele nu sunt calificate de către stat drept crime bazate pe prejudecată. Sperăm mult ca în timpul apropiat să avem o lege care ar reglementa acest tip de crime și ar ajuta în prevenirea lor.”

De asemenea, Centrul de Informații GENDERDOC-M monitorizează presa din Republica Moldova în ceea ce ține de subiectele legate de comunitatea LGBT. În anul 2019 au fost monitorizate 750 de materiale (273 în limba rusă și 477 în limba română), dintre care 31 de materiale au fost cu tentă pozitivă (6 în limba rusă și 15 în română); 127 cu tentă negativă (73 în rusă, 54 în română) și 592 de materiale neutre (194 în rusă și 398 în română). Procentul materialelor cu tentă pozitivă și neutre este de 83% (73% în rusă, 87% în română).

Rezultatele au arătat o mică creștere a procentului de materiale neutre și pozitive, de la 79% în 2018 la 83% în 2019.

Raportul integral poate fi citit aici.