Luna octombrie este dedicată tuturor femeilor diagnosticate cu cancer mamar. Această boală crâncenă este marcată în întreaga lume în care sunt desfășurate diverse activități și evenimente ce au drept scop susținerea și demonstrarea solidarității față de acestă boală.

Luna octombrie, cunoscută in lumea intreagă ca luna roz, este dedicată tuturor femeilor diagnosticate cu cancer mamar. Această boală crâncenă este marcată în întreaga lume, unde sunt desfășurate diverse activități și evenimente ce au drept scop susținerea și demonstrarea solidarității față de femeile ce luptă cu cancerul. Astăzi, dăm startul campaniei „Ea Contează” prin care Run Pink Moldova împreună cu Ea.md și-au unit forțele, și vin să vă prezinte timp de patru săptămîni, patru povești despre Run Pink Moldova și oamenii ce au contribuit la susținerea femeilor ce înfruntă cancerul. 

Și cum Republica Moldova se poate mândri cu cetățeni activi cărora le pasă de societatea în care locuiesc și care sunt dispuși să ajute prin propriile forțe. În primul articol, ne-am propus să vorbim despre cele 5 femei din spatele iniţiativei Run Pink Moldova. Aflaţi mai multe despre cum văd ele implicarea lor în cadrul grupului şi care sunt emoțiile din urma fiecărui eveniment organizat de echipa Run Pink Moldova.

Daria Sorochin este tânăra care a îndulcit zeci de femei prin intermediul evenimentului „Biscuiți en  Rose” organizat de Run Pink. Ea, o fire atentă la detalii și creativă, încearcă zi de zi să-și valorifice talentele cu care a înzestrat-o Dumnezeu pentru a aduce o mulțumire existenței sale pe pamânt.

runpink-1

Tot ea ne povestește că de fapt implicarea ei directă în organizarea atelierului de biscuiți a venit foarte natural. Fiind primul eveniment la care a putut lua parte fizic, a încercat să dea tot ce e mai bun. ”Am mers pe ideea de a face totul simplu, de la decor până la biscuiți, dar cu mult bun gust. Ideea de a ne aduna un grup de femei așa cum se făceau șezătorile de altă dată și să învățăm niște trucuri din patiserie accesibile gospodinelor de rând, mi-a surâs încă de la început. Ulterior acestei idei năstrușnice i-am adaugat o altă provocare: să facem fundraising (o colectare de fonduri). Așa am ajuns ca împreună cu participantele să vindem ceea ce am realizat la atelier. Banii colectați din vânzările biscuiților au fost direcționați către accesoriile necesare femeilor bolnave de cancer”. Așa fetele au reușit împreună să colecteze suma de3450 lei din cele peste 200 prăjituri vândute.

Cristina Rotaru, fiind o adevărată pasăre călătoare și căutând mereu experiențe inedite, așa a ajuns să hrănească copii înfometați din Africa, să umfle baloane cu școlarii din Asia, să bucure copii orfani din Rusia iar implicarea ei în cadrul Run Pink Moldova a fost la un pas distanță.

runpink2

Plină de entuziasm, Cristina nu a avut nici o ezitare să se implice în acest proiect. Citînd-o: ”sînul matern e mai mult de cît o formă rotungită, aranjată într-un sutien, este sursa de încredere pentru femei în esența lor feminină, este o sursă de viață, de afecțiune, de conexiune între mamă și copil. Consecințele depistării tîrzii al cancerului mamar înseamnă mai puține mame, mai mulți copii nealăptați la sîn, într-un final, mai mulți copii orfani lăsaţi în urmă”.

Adriana Rotaru, o mămică minunată a trei băieței este stabilită de mai bine de zece ani peste hotarele țării dar nu poate rămâne nici azi indiferentă față de țara ei. Așa că nu a văzut distanța ca fiind un impediment în a da viață proiectului RunPink Moldova și a aduce mai multe zâmbete pe fețele femeilor cu cancer mamar.

runpink3Adriana, participând activ la diferite evenimente cu și despre cancerul mamar, așa i-a venit ideea să își crească părul pentru o cauză nobilă. Ulterior, cosița tăiată a donat-o în scopul confecționării perucilor pentru femeile ce înfruntă cancerul. De la idee la implementare nu a fost decât un pas  și 2 ani distanță. Astăzi, Adriana e mândră, nu doar pentru că a donat cosița, dar și pentru că exemplul ei a fost un start al campaniei #donezcosita, demarată de Run Pink Moldova,  iar ulterior alte peste 200 de persoane i-au urmat exemplul donând cosițe: „A fost un gest semnificativ pentru mine să conștientizez faptul că o particică din podoaba mea capilară va face o femeie să se simtă un pic mai bine. Contribuția noastră poate fi una foarte mică, însă este un început și dorim ca femeile ce duc această luptă cruntă să stie că cineva, undeva, se gândește și face ceva pentru ele”.

Nicoleta Apostol este o fire activă și dinamică care a înțeles demult că doar inițiativele oamenilor mai pot schimba ceva în Moldova și că totul depinde de ce vom face noi, așa că nu mai așteptă nimic de la stat, azi doar acționeză.

runpink4

Pentru Nicoleta, Run Pink Moldova a fost o altă ocazie de a încerca să aducă o schimbare. Ideea unei curse speciale în susținerea femeilor ce luptă cu cancerul mamar i-a surâs încă de la început. Nicoleta ne mărturisește: „Eram perfect conștiente că la acest maraton nu vom avea 3000 de oameni așa cum se întâmplă anual în Belgia de exemplu, dar a fost un început pentru a arăta că se poate, pentru că ne pasă,  pentru că vrem să avem alături de noi mame, prietene, surori, bunici sănătoase”. Ea ne promite că acest maraton va fi o tradiție prin care vom susține femeile cu cancer mamar, iar în 2017 vom fi mai mulți, mai solidari, și le vom arăta acestor femei că e bine să iasă în public, să vorbească deschis despre acesta, pentru a servi drept sursă de inspirație pentru alte luptătoare.

foto-5Gabriela Ojog, director executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltare din Republica Moldova, un inițiator al schimbărilor calitative în sistemul educațional, o adeptă a faptelor bune dar şi o sursă de inspiraţie pentru multe mame și femei de afaceri.  

Gabriela reuşeşte să combine foarte armonios viața profesională și implicarea ei voluntară în cadrul iniţiativei RunPink Moldova. Și-ar dori ca pe viitor să vadă statistici tot mai îmbucurătoare privind cancerul la sân. Însă, confimă ea: „Încă multă lume ezită să vorbească, multe femei se neglijează, ba chiar se rușineze sa meargă la un control.” Iar asta nu e un lucru pozitiv în condițiile în care primul pas în depistarea precoce și tratarea în formele incipiente a cancerului este anume, examinarea glandelor mamare. Pe Gabriela am mai întrebat-o și cum s-a simțit atunci când s-a întâlnit cu prima beneficiară a perucilor confecționate de Run Pink Moldova. „Emoțiile când am oferit prima perucă, au fost copleșitoare, să vezi sclipirea și fericirea din ochii acelei femei, e greu de descris în cuvinte. Te simți împlinită că toate efortuile depuse au fost răsplătite atât de sincer”.

Povestea Run Pink Moldova continuă, așa că stați prin preajmă și veți afla săptămâna viitoare, cine sunt protagoniștii campaniei „Ea Contează” realizată de Run Pink Moldova în colaborare cu Ea.md. 

                                                                                                                 Autor: Alina Plîngău