Lista garniturii pe care o va propune candidata la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a fost făcută publică. În această listă se regăsesc trei femei și iată detalii despre experiența lor profesională, oferite de AGORA.

Lista miniștrilor propusă de Natalia Gavriliță:

  • Mihai Popșoi – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
  • Ion Luca – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
  • Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării
  • Andrei Spînu – Ministerul Economiei și Infrastructurii
  • Anatolie Topală – Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării
  • Rozalina Albu – Ministerul Finanţelor
  • Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Viorel Cibotaru – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
  • Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne
  • Sergiu Litvinenco – Ministerul Justiției.

Iată detalii despre experiența profesională a celor trei canditate din listă.

Natalia Gavrilița, prim-ministră

Natalia Gavrilița este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard. Este căsătorită și are un copil.

Citește și: O femeie în funcție de premier al Republicii Moldova! Natalia Gavriliță, desemnată de Maia Sandu: „Este un om în care am încredere”

Rozalina Albu, ministra Finanțelor

Rozalina Albu este expertă în administrare, buget și consultanță financiară, cu o experiență de peste 15 ani în sectorul public și privat. În 2019, a fost șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor, iar în perioada 2008–2012 a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale. Timp de șapte ani, a lucrat pe poziții manageriale la Microsoft Irlanda și Ericsson Moldova. Are studii de masterat în comerț internațional și integrare europeană la Universitatea Antwerpen și studii universitare de licență în economie și finanțe. Vorbește fluent rusa, engleza și franceza.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco, medic de profesie, este în prezent consilieră a președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019, a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. A activat în cadrul Oficiului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și a altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală a ministrului Sănătății din România. În trecut, a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretară a Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. Este decorată cu distincția președintelui Republicii Moldova „Meritul Civic”.

Continuați pe AGORA pentru a afla ce include CV-ul celorlalți candidați din lista propusă de Natalia Gavriliță.