La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. Iar în R. Moldova se estimează că peste 5.200 de persoane decedează în fiecare an din cauza deprinderii nocive. De ziua de renunțare la fumat Ministerul Sănătății vine cu câteva recomandări.

Datele arată că acest obicei nociv provoacă 25% din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. Iar datele din R. Moldova arată că un sfert din populație -25,3%, fumează activ.

Fumatul este unul dintre cele mai acceptate obiceiuri în rândul adolescenților. Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat (GYTS, 2019) – 16,3% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre aceștia folosesc alte tipuri de produse din tutun decât țigările obișnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.î

Ministerul Sănătății atenționează că pentru sănătatea umană este dăunător și toxic consumul tuturor tipurilor de produse ce conțin tutun: țigaretele electronice, narghilea, produsele din tutun care nu ard, țigaretele obișnuite sau cu arome. Nicotina din țigările electronice este un aditiv extrem de dependent și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.

Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează:

– peste 30% din decesele prin cancer;

– 90% din decesele prin cancer pulmonar;

– 25% din decesele prin boli coronariene;

– 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive;

– 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

 Trei sfaturi care vă pot ajuta să renunțați la fumat:

1. Alcătuiți un plan de acțiune. Faceți o autoevaluare a statutului de fumător și stabiliți zile concrete în care veți renunța la acest obicei.

2.Consultați un specialist. Numărul celor care reuşesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiştilor este semnificativ mai mare decât al celor care reuşesc să se lase de fumat singuri. Solicitați ajutorul medicului sau a psihologului.

3.Renunțați dintr-odată. Indiferent dacă decideți să renunțați treptat sau dintr-odată, starea de sevraj nicotinic își va face apariția. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată .

Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în R. Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat.

În acest an, sloganul pentru această zi este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”,care cheamă la acțiune toți factori de decizie, susținând politicile eficiente de reducere a consumului de tutun și atragerea tuturor sectoarelor implicate în lupta pentru controlul tutunului.

Agora.md 

Distribuie articolul: