Să lansezi o carte în zilele noastre e practic gest de mare curaj. Să o promovezi mai departe, să intrigi lumea și să o ademenești să-ți caute creația este și mai mare efort. Zina Bivol le-a făcut pe toate și din fiecare moment al prezentării cărții sale savurează la maxim plăcerea cititorilor de a-i primi versurile, fie scriese, fie audio. Despre ce mai citesc oamenii din „rețele”, despre cum să faci o carte în două formate diferite și în general despre lectură, cu omul de radio, moderatoarea și poeta Zina Bivol.

Cartea fără „Proces-verbal”

„Cartea „Femeia cu gust de lapte” cumva s-a regăsit printre oameni sau poate oamenii s-au regăsit în această carte… nu știu cine pe cine, dar acest volum de poezie a trezit interes. În aceste zile a fost prezentată în cadrul proiectului „Poliția citește” la Inspectoratul General al Poliției, unde polițiștii au ascultat poezie, iar eu am ascultat liniștea lor. A fost o întâlnire spectaculoasă și sinceră. Dacă nu am ieșit de acolo cu niciun proces-verbal, înseamnă că le-a plăcut”, spune Zina plină de zâmbet.

Am rămăs impresionată de ceea ce fac și ceea ce sunt!

„De curând cartea a ajuns și la Orhei, la nici_o_zi_fără _lectură. O sală plină de femei și un actor, Viorel Cozma.  Dacă la IGP am servit brioșe cu „gust de lapte”, aici am gustat din ciocolate, ambalajul fiind semnat exact ca titlul cărții. M-am convins că dacă denumirea prinde la public, atunci ei au mână liberă să improvizeze și să creeze tot felul de lucruri frumoase. Nu mai zic de tortul „cu gust de lapte” primit de ziua mea…”, își aminteste prezentatoarea radio.

A dus cartea și consătenilor

„Nu a putut trece acest volum fără să-l prezint și consătenilor mei din Răzeni, la Biblioteca Publică „Elena Alistar”, unde s-au adunat colegi și prieteni. Iar despre lansarea de la Teatrul Geneza Art și de la Uniunea Scriitorilor din Iași sper că ați auzit mesaje minunate. Sunt sigură că această carte îmi pregătește încă multe surprize. Eu sunt doar gata să o urmez și să-i rămân cea mai fidelă autoare. Fiecare întâlnire cu cititorul are impact, dacă să le adun la pachet cred că ar ieși un rezultat frumos, dar mai este încă multă lume la care trebuie să ajungă măcar o poezie!”, știe sigur tânăra poetă.

Citesc oamenii, dacă știi să-i motivezi să o facă

„Am ajuns și așa zile, când pierdem interesul de tot ce ne înconjoară, și asta ar înseamnă să te impui mai mult și să lupți pentru rezultatul care ți-l dorești. Suntem mai toată vremea pe rețele și de asta eu am încercat să merg în pas cu timpul și am făcut cartea-vlog. Cine iubește să răsfoiască cartea asta și face, cine vrea să o asculte la fel o poate găsi pe canalul meu de Youtube”, spune Zina Bivol despre alternativa pe care a oferit-o cititorilor.

Simplitatea intrigă și ademenește

„Încerc să fiu așa cum sunt, să vorbesc așa cum simt și să trăiesc cu fiecare bine. Dar la fiecare prezentare de carte încerc să o fac diferit, nu vreau să plictisesc sau să obosesc spectatorul… De aici și vine ideea de a face recitaluri, spectacol de poezie, păreri însoțite de muzică, prezentări video și multe alte detalii mici care fac diferențele mari. Am învățat să nu am așteptări grandioase, pentru că atunci te dezamăgești, dar vreau să cuceresc prin muncă zilnică și atitudine prin ceea ce fac. Totul se face în timp și la momentul potrivit”, știe sigur modernatoarea.

Azi lumea citește tot ce devine mai popular pe rețele

„Am observat că oamenii își aleg subiecte ușoare și teme cât mai simple. Alegerea unui material bun este foarte importantă, nu neg faptul că este bine să citește ce se scrie în prezent, dar ar fi păcat să nu ai în bibliotecă autori precum: Franz Kafka, Victor Hugo, F.M. Dostoievski, Gabriel Garcia Marquez, Oscar Wilde. Dar este acum la modă să răsfoiești cărți de inspirație și motivație, probabil că avem nevoie de mai mult sprijin, avem nevoie să vorbim cu noi înșine. Vorbiți cu #femeiacugustdelapte”, ne îndeamnă în final Zina Bivol.

Distribuie articolul: