S-a regăsit în ațe și forme, printre portrete și tablouri. Vorbim despre String Art artista, Cătălina Leurda, nimeni altcineva decât femeia dedicată frumosului bătut în ținte. Știe cum să facă imposibilul posibil, iar cuiele într-un moment de intrigă.

,, …pasiunea față de această artă a venit odată cu încrederea în sine.”

Cum ai descoperit String Art-ul și de unde vine această pasiune?

„Descoperisem demult această tehnică, dar cel mai bine mi s-a întipărit o lucrare, mai exact o inimă. Căutam ceva original, ce aș putea construi soțului de 14 februarie, pe vremea când abia ne cunoscusem.  Mi-a plăcut ideea să construiesc o inimă mare, unde vor fi atârnate pozele noastre. Deoarece nu avusem o placă de lemn potrivită, așa și a rămas doar o idee. Iar peste câțiva ani, mai exact prin 2016, i-am zis soțului că aș vrea să realizez un tablou în tehnica String Art, cu ocazia aniversării tatălui meu. Soțul a rămas foarte curios și entuziasmat de această idee și mi-a procurat toate materialele necesare”, a mărturisit Cătălina.

„Probabil pasiunea față de această artă a venit odată cu încrederea în sine, am înțeles că pot face ca lucrurile să devină reale. Însă cel mai mult imi place să facem o echipă bună cu soțul, este un schimb de idei”, a spus Cătălina.

Și împletim, și despletim…”

 Ce presupune realizarea unei lucrări String Art?

„Realizarea unei lucrări mai întâi de toate începe de la o idee, o imagine mai exact. Se taie lemnul conform dimensiunii imaginii, se șlefuiește și se vopsește. Apoi vom tipări sau desena imaginea pe o foaie ori direct pe placaj, ușor cu un creion. Începătorii pot însemna de la început punctele unde vor fi bătute cuiele. La această etapă se începe cel mai intersant – impletitul. Ori că mai rar, mai plin, mai haotic sau hașurat. Și împletim, și despletim până vom fi multumiți de rezultat”, ne-a mărturisit tânăra.

Unii artiști pentru a da frâu creației recurg la anumite surse inspiraționale, cum ar fi o muzică bună, o plimbare, un pahar de vin. Spune care sunt sursele tale inspiraționale, ce te inspiră pe tine?

„Eu sunt genul de artist care mă inspir, privind creațiile pictorilor ce fac abstractii și portrete. Iar picturile murale sunt preferatele mele. Am salvate o mulțime de imagini, iar odată văzute, servesc drept inspirație în propriile creații”, a destăinuit artista.

Cât de greu sau de ușor este să dai viață unui obiect pe o bucată de lemn?

„Pentru a da viață unei lucrări, am nevoie de timp. Proiectez în minte acel desen, îl planific pas cu pas, e important să știu cum va fi construit fiecare detaliu. Însă deseori, după ce cuiele au fost bătute, imaginea ce urmează a fi împletită poate lua o cu totul altă formă. O bună parte din lucrări au fost de-a dreptul complicate, și mai mult, nu știam cât îmi va lua timp, iar prețurile stabilite erau de-a dreptul simbolice”, spune Cătălina.

Ai avut momente în care nu-ți iese deloc ceea ce ai văzut în mintea ta și abandonezi lucrarea?

„Desigur că am și lucrări pe care nu le-am finisat, deoarece ideile nu s-au suprapus cu realitatea în momentul realizării”, zice tânăra.

Cum treci peste astfel de momente?

,,Eu le abandonez până nu le găsesc tehnica perfectă sau culorile potrivite, dar nu le uit, fiecare la timpul lor”, a adăugat Cătălina.

„…îmi pot lua ca timp de la 3-4 ore până la 50-70 ore…”

Cât timp îți ia să realizezi o lucrare?

„De regulă lucrările pe care le fac sunt de diferite dimensiuni și diferite ca volum de lucru. Acestea îmi pot lua timp de la 3-4 ore până la 50-70 ore de muncă continuă”, a explicat artista.

Uneltele tale de muncă sunt cuiele și ața, au vreo simbolistică specială pentru tine?

„La prima vedere cuiele și ața nu sunt tocmai cele mai compatibile materiale, însă imobilitatea cuielor și flexibilitatea aței pot crea adevărate capodopere. Mi-aș dori să am și eu aceste nuanțe în caracter, să fiu la fel de încrezută și stabilă precum cuiele bătute, dar totodată flexibilă precum e ața între cuie”, a desfășurat Cătălina.

Ai vreun vis spre care aspiri și dorești ca în timpul apropiat să se realizeze sau deja s-a realizat?

„Visul meu s-a realizat acum o lună.  Îmi doream să construiesc o lucrare de proporții mari pe un perete, fie într-o încăpere sau afară. Nu a trecut mult timp și clientul singur ne-a găsit. El a fost cel care a generat idea, un logo al restaurantului pe peretele terasei, care numai bine era din lemn. A fost o provocare și fără să gândesc mult, am acceptat-o. Ca întotdeauna nu am fost singură. Tot ce am făcut și am planificat a fost sfătuit cu soțul. Ne mândrim mult cu acest proiect la care am muncit cot la cot. Am lucrat la el aproximativ 40 de ore, dar cu siguranță va atrage și va bucura multe priviri”, a împărtășit Cătălina.

„…fac ceea ce ar părea imposibil”

Care este partea cea mai frumoasă a acestei arte?

„Cea mai frumoasă parte a acestei arte sunt trăirile de fascinație și bucurie, regăsirea de sine și desigur căpătarea încrederii în propriile forțe, pentru că fac ceea ce ar părea imposibil”, a concluzionat tânăra.

Lemn – material universal pentru artă

Cuie – momentul intrigă

Ață – răbdare, muuultă răbdare

Culoare- stil și caracter.

Sursa foto: Instagram.com, Facebook.com

Autor: Roxana Onici, stagiară