Unul dintre cele mai mari proteste antiguvernamentale a avut loc miercuri în Iran de când au început demonstrațiile cu șase săptămâni în urmă, relatează BBC.

Mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe și în alte părți ale Iranului pentru a marca cea de-a 40-a zi de la moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit în timp ce se afla în custodia poliției.  Amini fusese arestată pentru că ar fi purtat vălul „nepotrivit”.

Mașinile au umplut străzile miercuri în drum spre cimitirul Aichi din orașul Saqez, din Kurdistanul iranian, unde se află mormântul lui Amini. Sursa: Twitter

Moartea sa, care a avut loc pe 16 septembrie, a declanșat un val de proteste văzute drept cea mai mare provocare pentru republica islamică de la înființarea acesteia în Iran în 1979. Liderii iranieni au descris tulburările ca fiind provocate de străini.

O mulțime mare s-a adunat în orașul natal al lui Amini, Saqez.

 

În capitală, Teheran, s-au aprins focuri de tabără pe străzi, în timp ce sute defilau pe o stradă principală scandând sloganuri precum „Moarte dictatorului”, o referire la liderul suprem al Iranului, și care a devenit un refren repetat în marșuri. Ca răspuns la proteste, Republica Islamică a răspuns cu violență.

Potrivit organizației pentru drepturile omului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, cel puțin 234 de protestatari, inclusiv 29 de copii, au fost uciși de forțele de securitate în timpul represiunii împotriva protestelor.

În plus, statul a amenințat protestatarii cu pedeapsa cu moartea, în încercarea de a pune capăt marșurilor. O tânără protestatară din Iran a declarat pentru BBC World News: „Nu vă puteți imagina cât de greu este să ieși în stradă știind că sunt gata să tragă. Dar nu ne este frică.”

„Nu este vorba despre mine. Este vorba despre următoarea generație. Vrem să avem o viață normală.”

El a adăugat: „Nu știu când se vor încheia protestele noastre, dar astăzi societatea iraniană este mai trează ca niciodată și suntem pregătiți pentru mari schimbări.”

Pe de altă parte, autoritățile au blocat toate platformele internaționale de social media și instrumentele de mesagerie.

De ce este importantă această aniversare de 40 de zile?

După cum explică jurnalistul BBC Monitoring Khosro Kalbasi Isfahani, perioada tradițională de doliu în cultura iraniană durează 40 de zile. Membrii apropiati ai familiei poartă de obicei negru în această perioadă și organizează un eveniment comemorativ în ultima zi.

În anii care au precedat revoluția islamică din 1979, care l-a răsturnat pe șahul Mohammad Reza Pahlavi și a propulsat teocrații islamiști la putere, revoluționarii au folosit această tradiție, împreună cu înmormântările protestatarilor.

În această joi, protestele continuă, inclusiv în orașul Mahabad, un oraș kurd din nord-vest, unde oamenii se adună și manifestă în fața clădirilor guvernamentale.

Mii de oameni au manifestat și în diferite orașe din lume în sprijinul protestelor din Iran.

Proteste la Istanbul, Turcia, în susținerea protestelor din Iran