Caz șocant în Afganistan. O femeie, mamă a patru copii, a fost ucisă în propria casă, după ce a refuzat să le gătească talibanilor. Najia se afla în casă, împreună cu copiii, când talibanii i-au bătut la ușă.

Fiica Najiei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că aceștia urmau să-și facă apariția: 

„Mama mea le-a spus: Sunt săracă, cum aș putea să gătesc eu pentru voi?”, a povestit fata, care a dezvăluit că talibanii au început să-i bată mama. După ce femeia s-a prăbușit la pământ, aceștia au început să o lovească cu puștile Kalașnikov.

Manizha a strigat la bărbați să se oprească. Ei s-au oprit pentru un moment, după care au aruncat o grenadă și au fugit, iar flăcările au început să cuprindă cu rapiditate casa. Najia a murit,  din cauza loviturilor.

Atacul mortal a avut loc la data de 12 iulie și a reprezentat prima dovadă clară că preluarea puterii de către talibani reprezintă o amenințare reală împotriva femeilor.

Foto: stirileprotv.ro

Talibanii neagă că au ucis-o pe Najia, însă spusele lor sunt contrazise de martori și de oficialii locali, care au confirmat moartea femeii de 45 de ani și incendierea casei în care locuia aceasta. Un vecin, care a strigat la talibani să se oprească, a dezvăluit că multe femei din satul în care a fost ucisă Najia sunt văduve.

Ele trăiesc din vânzarea laptelui, însă talibanii nu vor să le permită să mai facă asta. „Noi nu mai avem bărbați, ce să facem? Vrem școli, clinici și libertate ca ceilalți oameni”, au spus ele.

Viteza cu care talibanii au cucerit Afganistanul i-a prins pe localnici nepregătiți. Multe femei spun că nu au avut nici măcar timp să cumpere burqa pentru a-și acoperi capul și a se conforma regulilor stricte pe care le impun talibanii.

Foto: europafm.ro

Pentru femeile din Afganistan, purtarea unor astfel de veșminte reprezintă pierderea subită și devastatoare a drepturilor câștigate în ultimii 20 de ani, printre care dreptul de a munci, de a studia, de a se muta, inclusiv de a trăi în pace. Ele se tem că aceste drepturi nu vor fi recâștigate niciodată.

Sursa: știrileprotv.ro

Distribuie articolul: