De obicei, cetățenii Republicii Moldova și în special tinerii pleacă în străinătate, pentru a descoperi alți oameni, posibilități, noi culturi, experiențe, oportunități, dar și salarii mai mari. Totuși, se pare că există și alte exemple: din străinătate vin în Republica Moldova și nu invers. Uite că un francez aproape că este deja moldovean. Tu îl cunoști pe Fred? Dacă nu atunci citește articolul de mai jos.


Fred Gonnetan este francezul care locuiește în Moldova, mai exact, în satul Horodiște din raionul Rezina. Se află aici deja de șapte ani. Horodiște este situat la o distanță de 85 km de Chișinău și este vestit datorită celor șapte izvoare pe care le are. Un sat  frumos, cu oameni de treabă, care l-au cucerit pe Fred.


Noi l-am descoperit pe acesta datorită echipei „Oaspetele neașteptat” care au mers neinvitați la el în ospeție. Cu toate acestea, aceștia au fost primiți cu mare drag.

Este un gospodar adevărat și cel mai mult timp și-l petrece acasă, pentru că are foarte mult de lucru, atât în grădină, cât și prin ograda casei. Bordeiul francezului din Horodiște este plin de borcane pregătite pentru iarnă. Are sucuri și vin. El face tot cu mâinile lui, nimic cumpărat. În camera unde doarme are chiar și o „lejancă”. Un moldovean adevărat, nu-i așa?

„Fred e un om bravo, parcă deja e de-al nostru, moldovean”, a spus o vecină.

În 2011 a venit pentru prima dată în Republica Moldova. Aici a descoperit ceva mai frumos și mai simplu decât în Franța. Astfel, a decis că trebuie să aibă ceva schimbări în viață, a lăsat apartamentul din Franța, iar prietena lui nu a dorit să-l susțină în această decizie. 

„Am descoperit aici ceea ce am căutat, mă simt mai liber și mai simplu. Mă ocup cu ceea ce-mi place și de ce am nevoie. Sunt în grădină, lucrez cu pământul, am grijă de legume, am păsări, fac cașcaval. În fiecare zi e diferit, nu există rutină, eu nu mă obosesc”, a mai povestit Fred.


A fost complicat de la început să învețe limba română, acum însă, este mult mai bine. Știe limba română doar că are un accent deosebit. În Moldova ospitalitatea este foarte bună și bogată, de aceea i-a fost ușor să se acomodeze, spune el.


Ocupația de bază a lui Fred este cașcavalul, dacă ai cumpărat cașcaval din piața din Chișinău, să știi că probabil era făcut de el, cu tehnologia din Franța.

„Eu aici sunt ca acasă, dacă plec în Franța sunt străin”, a spus Fred.

Vizionează aici tot reportajul:

Foto: instagram/Fredgonnetan
Sursa: youtube/ANTHILLProduction