A vorbi despre Zinaida Grîu înseamnă a aduce un elogiu frumuseții, determinării și forței de spirit. Tânăra de 18 ani, originară din Glodeni, a cucerit faimosul titlul „Miss Basarabia 2017”, iar acum, marele său vis este să acceadă la o facultate de inginerie tot în România. Noi ne-am propus să-i cunoaștem pilonii spirituali, sursele de inspirație și diferențele de ordin academic pe care le-a sesizat odată cu ajungerea la Cluj. Ce ne-a mărturisit frumoasa câștigătoare, aflați în interviul de mai jos.

O tânără de 18 ani, din r-nul Glodeni, a cucerit titlul Miss Basarabia! „În satul meu au crescut Alex Calancea și Valentina Nafornița!”

Dragă Zinaida, permite-ne să începem acest interviu prin a te întreba cum pornește povestea stabilirii tale în România. Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai alege același drum?

Am ajuns la Cluj datorită mamei mele, ea a insistat  mult să îmi continui studiile în România, motivând prin faptul că aici sunt posibilității mai mari de a te realiza profesional. Nu mi-a fost foarte greu să mă acomodez, mi-am făcut mulți prieteni, am îndrăgit Clujul, iar dacă ar fi să o iau de la capăt, aș urma aceeași cale.

Vorbește-ne despre motivația ta de a te înscrie la Miss Basarabia, dar și despre valoarea acestei victorii acum, pentru tine.

Nu pot să spun că m-a motivat ceva anume. Am acceptat această provocare din dorința de a cunoaște oameni noi și de a ieși cumva din tipar (de regulă sunt o fată timidă).

Cât privește victoria, m-aș limita doar la: neașteptată și foarte plăcută. Mă copleșesc emoțiile și acum, doar amintindu-mi.

Prin această victorie mi-am demonstrat că „dacă vreau- pot!”

Nu vrem să pronunțăm noțiunea de concurență, însă ce calități crezi că te-au pus în fața colegelor tale de scenă?

Aș vrea să menționez că toate participantele au lucrat mult pentru acest concurs și au fost demne de acest  titlu, însă cred că m-au evidențiat  jovialitatea și simplitatea de care dau dovadă.

6 moldovence frumoase foc luptă pentru titlul Miss Basarabia 2017. Despre cine este vorba

Știm că Miss Basarabia a fost o competiție caritabilă. Te rog să ne dezvălui care e scopul nobil al proiectului și ce premiu important s-a pus la bătaie.

O parte din banii încasați din vânzarea biletelor vor merge la o casă de copii, axându-se mai mult pe copiii bolnavi. Cu privire la premiu, toate am primit cadouri –  multe chestii drăguțe.

Presupun că sesizezi o diferență mare între studiile liceale din România și cele din Republica Moldova. Vorbește-ne despre cele mai importante diferențe.

Da, diferențele sunt mari, sau cel puțin, așa le-am văzut eu învățând „la Blaga”. În primul rând, relația elev- profesor este una aproape că amicală, putem vorbi liber despre problemele sau neînțelegerile care apar și nu ne este frică să ne expunem punctul de vedere.

În al doilea rând, se muncește mult pentru rezultate.

Și în final, profesorii încurajează și motivează elevii să învețe. După părerea mea, acesta e cel mai important lucru când vine vorba de învățământ.

Permite-ne să aflăm ce lecturi ți-au cultivat personalitatea și au îmbogățit-o cu valorile pe care le posedă acum.

Am tot citit basme până în clasa a VIII-a – a IX-a, apoi am „descoperit” literatura universală. M-au fascinat romanele polițiste, astfel, Agatha Christie a devenit scriitoarea mea preferată. M-am delectat și cu romanele lui Alexandre Dumas fils, Stendhal și Halldor K. Laxness. Dintre operele românești,  m-au impresionat „Moara cu noroc” de Ioan Slavici și „Moromeții” de Marin Preda.

Cine sunt oamenii cărora ai dori să le mulțumești pentru sprijin, încurajări faptul că te-au impulsionat să atingi rezultatele pe care le deții acum?

Aș vrea să mulțumesc în primul și în primul rând echipei care a făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment, fetelor alături de care am participat și sponsorilor/partenerilor concursului.

Dar cel mai mult aș vrea să-i mulțumesc mamei mele pentru tot sprijinul acordat și susținerea morală. Îi dedic acest titlu ei.

Zinaida Grîu este o fată extrem de magnetică. Ce ritualuri zilnice îți alimentează frumusețea?

Pot să vă spun cu mâna pe inimă că nu am un stil de viață sportiv. Ceea ce ține de aspectul meu fizic, eu nu prea îmi petrec timpul pe la salon. Prefer naturalețea – frumusețea aceea de la mama natură. Zâmbetul este ritualul meu zilnic.

Gândul scris are mare putere de materializare. Vorbește-ne despre aspirațiile și proiectele pe care vrei să le vezi realizate în următorii 5 ani. Ce facultate ți-ai dori să urmezi și unde te vezi studiind și apoi muncind?

Îmi doresc cu mare ardoare să urmez Facultatea de Inginerie Electrică pentru că iubesc fizica. Astfel, în 5 ani mă văd tânără ingineră la Cluj (căci vreau să rămân la Cluj), cu un loc stabil de muncă în domeniul în care o să-mi fac studiile. Aș vrea mult să-mi public măcar o carte (în timpul liber scriu) și …să văd oceanul!

Te încrezi în destin sau în forța propriilor mâini? Ce motto îți ghidează pașii în viață? Multă inspirație!

Am momente în care pur și simplu mă las în voia destinului, dar sunt mereu pe fază și dacă situația îmi scapă de sub control iau totul în mâinile mele. N-am un motto ce îmi ghidează pașii în viață, dar îmi place un citat ce mă reprezintă: „Că ai căzut nu are nici o importanță deoarece numai modul în care te ridici contează.” (Nelson Mandela)