„Toate analizele noastre, toate informațiile pe care le obținem de la partenerii noștri și urmărind situația din Transnistria, constatăm că pe moment nu suntem în pericol de escaladare a conflictului în RM”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV în data de 17 martie, 2022.

Știm cu certitudine că în stânga Nistrului au fost mișcări care au avut drept scop securizarea locațiilor, și-au întărit pozițiile și la depozitul de muniții în eventualitatea că ar putea fi atacați de cineva. În același timp avem informația, că chiar cetățenii noștri care dețin cetățenia rusă și sunt înrolați în aceste unități nu sunt încântați de perspectiva de a participa la operațiuni militare, a spus Igor Grosu.

N. r. De menționat este că înainte de începerea războiului, militarii separatişti din Transnistria au desfășurat, în noaptea dintre 18 și 19 februarie, exerciții de luptă, pe fondul amenințării unei invazii ruse asupra Ucrainei.

Din ceea ce monitorizăm și ne informează instituțiile noastre și colegii din Ucraina și din alte state care urmăresc cu atenție situația din regiune un elan legat de războiul din Ucraina nu există. Nu este entuziasmat nici mediul de afaceri din Transnistria, probabil înțeleg care ar putea fi consecințele în cazul producerii unui scenariu pesimist, plus că 60% din cei care produc exportă în UE. Totodată mulți au rude, mergeau la cumpărături , la odihnă în Ucraina, nimeni nu caută cu entuziasm acum la ceea ce se întâmplă în țara vecină, a declarat oficialul.

Chintesența acestui regim sunt interesele economice. Sunt sigur că ei se tem și sunt îngrijorați de perspectiva de a pierde aceste surse de venit, fie că e vorba de producerea energiei, a criptovalutei, a textilelor sau a produselor alimentare. Economic ar avea de pătimit, de aici și poziționarea atentă în raport cu evenimentele din Ucraina. Cei de acolo înțeleg că e periculos să destabilizezi în actualele condiții situația din Transnistria, a mai spus președintele Parlamentului.

Amintim că recent APCE a declarat Transnistria drept zonă de ocupație rusă.

Vezi și: Reacția Tiraspolului la cererea de aderare a RM la UE: „Solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu Transnistria în scopul relațiilor pașnice”

Zelenski: „Avem de-a face cu un stat terorist. Au rupt Moldova de Transnistria, Ucraina de Donbas şi Crimeea. Însă dau vina pe noi!

Colecție de opinii despre adevăratele intenții ale lui Putin

Distribuie articolul: