Departamentul de Externe de la Tiraspol a venit cu o reacție după ce a fost semnată cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, solicitând „rezolvarea definitivă a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal dintre Chișinău și Tiraspol”.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiile moldo-transnistrene”, se spune în declarația emisă de autorități din stânga Nistrului. Departamentul de Externe de la Tiraspol susține că tratează „cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine”.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se mai menționează în declarație.

„În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma pridnestrovianului. Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului pridnestrovian la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Pridnestrovie”, se mai menționează în declarație.

Declarația integrală poate fi citită AICI.

Distribuie articolul: