În săptămâna de 8 decembrie, Luna de gheață 2022 va lumina cerul nopții cu câteva zile înainte de sosirea iernii, astfel încât să îl puteți vedea. Unsprezece luni pline mai târziu, 2022 își ia rămas bun cu „Luna de gheață”, ultima de toamnă și cea care încheie calendarul lunar din acest an înainte de sosirea iernii boreale.

Potrivit NASA, luna plină din decembrie poate fi observată deasupra orizontului pentru un total de 15 ore și 33 de minute, deci este și cea mai lungă lună plină din tot anul 2021. Aici vă spunem cum să o vedeți în cel mai bun mod.

Cum să vezi ultima lună plină a anului?
Potrivit Maine Farmer’s Almanac, un almanah american care reunește diferitele denumiri cu care nativii americani distingeau fiecare Lună, luna plină cea mai apropiată de solstițiul de decembrie este cunoscută sub denumirea de Ice Moon, Cold Moon sau Frozen Moon, datorită nopților. din ce în ce mai reci și mai lungi care îi caracterizează apariția în emisfera nordică.

Luna de gheață va atinge maximul la 22:36 (GMT -6) joi, 8 decembrie și va apărea plină în următoarele două zile. Cu toate acestea, spre deosebire de superluni din primele luni ale anului, dimensiunea și luminozitatea acesteia vor fi sub medie.

La aproximativ 406.321 de kilometri de Pământ, ultima Lună plină a anului va fi mai aproape de apogeu (cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa de planeta noastră). La mai mult de 22.000 de kilometri de distanța sa medie față de Pământ, va părea puțin mai mică decât celelalte luni care au însoțit 2022.

Luna va apărea la orizont la amurg, în jurul orei 18:00 (GMT -6) și își va continua calea prin bolta cerească însoțind constelațiile Gemeni, Taur și Orion, în timp ce scad treptat. Nu va fi decât pe 7 ianuarie 2023 când Luna plină va apărea din nou pe cerul nopții.

Distribuie articolul: