Fructele uscate sunt unele dintre cele mai controversate alimente. Nu numai consumatorii, ci și nutriționiștii încă nu se pot decide dacă acest aliment este sănătos sau nu. Cineva susține că acestea sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru o gustare, iar cineva este categoric împotriva fructelor uscate.

 În acest material nu vom fi de acord cu nici o parte, ba din contra, vom argumenta pe fiecare părere în parte. Vom evidenția avantajele și dezavantajele obiective ale fructelor uscate, iar tu vei decide pentru sine la final.

Avantajele fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte hrănitoare

În timpul procesului de uscare fructele pierd toată apa, iar majoritatea nutrienților sunt conservați, astfel încât conținutul de calorii a 100 g de produs crește. 

Conținut ridicat de nutrienți

Fructele uscate sunt un depozit de vitamine, minerale, macro și microelemente. Prunele și curmalele conțin antioxidanți puternici care pot încetini procesul de îmbătrânire și, în general, au un efect benefic asupra organismului. Există, de asemenea, o cantitate mare de vitamine A, B1, K, potasiu, magneziu și fibre.

100% natural

Da, chiar există mult zahăr în fructele uscate, dar spre deosebire de alte dulciuri, zahăr nu se adaugă, totul este absolut natural. În cazul în care îți dorești cu adevărat ceva dulce, este mai bine să mănânci curmale sau câteva prune uscate decât o bucată de tort, a cărei compoziție poate fi o surpriză neplăcută pentru tine.

Fructele uscate îmbunătățesc digestia

Conținutul ridicat de fibre are un efect benefic asupra funcției intestinale. Numeroase studii au confirmat că și un aport minim de fructe uscate pe zi ajută la normalizarea digestiei și la eliminarea problemelor asociate cu funcția intestinală.

Dezavantajele fructelor uscate

Bogată în zahăr și calorii

 După cum am menționat mai sus, fructele uscate sunt concentrate în zahăr și calorii. Din acest motiv, ele trebuie consumate cât mai rar, pentru că acestea pot aduce multe riscuri: de la îngrășare până la diabet sau boli cardiovasculare.

Sulfiți

 Fructele uscate se usucă, astfel pierd apă, se micșorează și capătă un aspect nu prea apetisant. Adesea producătorii au decis să trateze fructele cu compuși chimici speciali ce conțin sulfiți, care le oferă un aspect perfect. Însă, din păcate, sulfiții pot dăuna sănătății. Prin urmare, atunci când alegi fructele uscate, nu trebuie să te concentrezi asupra aspectului lor strălucitor.

Nu sunt recomandate mereu

Diabeticilor nu li se recomandă să consume fructe uscate, tocmai din pricina conținutului crescut de glucide. În cantități prea mari, pe lângă grăsime, fructele uscate mai pot produce deranjamente stomacale și chiar renale.

Tu cât de des mănânci fructe uscate?

Distribuie articolul: