Beneficiile ceaiurilor din plante nu trebuie subestimate, deoarece plantele medicinale nu numai că nu conțin cofeină, dar pot avea și un efect benefic asupra organismului tău. Una dintre cele mai populare ierburi „medicinale” sunt gălbenele. Aceste flori mici sunt o comoară de vitamine și antioxidanți. Dacă vei bea acest ceai în mod regulat, atunci el va avea efect de vindecare asupra organismului, prevenind diferite boli și îmbunătățind starea pielii. 

Iată care sunt beneficiile acestui ceai: 

Calendula este bogată în antioxidanți

Planta conține un număr mare de polifenoli, carotenoizi și flavonoide – antioxidanți puternici care protejează celulele de deteriorare, întăresc imunitatea și previn îmbătrânirea prematură a organismului.

Ceaiul de gălbenele ameliorează durerile în gât

Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul de ceai de gălbenele ajută la calmarea durerilor în gât și poate fi folosit chiar pentru a trata amigdalita. De asemenea, gargara cu ceai de gălbenele poate proteja sănătatea bucală și poate vindeca gingivita.

Susține sănătatea orală

Datorită proprietăților sale antiseptice și curative, ceaiul de gălbenele poate preveni cariile dentare, poate reduce durerea și inflamația după vizita la dentist sau, de exemplu, dacă doar îți muști limba. Experții recomandă folosirea ceaiului de gălbenele ca apă de gură după fiecare periaj.

Îmbunătățește starea pielii

Extractul de calendula este un ingredient popular în cremele și scruburile de față. Ingredientele active previn inflamația și acneea, hidratează pielea, și uniformizează tenul. În locul unui tonic se poate folosi un decoct de gălbenele: nu numai că curăță, ci și calmează pielea.

Prevenirea bolilor gastro-intestinale

Calendula are un efect benefic asupra membranelor mucoase ale stomacului și intestinelor, prevenind inflamația și asigurând prevenirea diferitelor boli ale sistemului digestiv.

Iată cum se prepară ceaiul de gălbenele: 

Pune într-un vas 200 – 300 de ml de apă și lasă-l la fiert până dă în clocot. Adaugă două lingurițe de floare uscată de gălbenele peste apa clocotită, ia vasul de pe foc, după care lasă ceaiul la infuzat pentru zece minute. După ce a stat la infuzat, strecoară ceaiul și servește-l călduț, de două ori pe zi. Ceaiul de gălbenele poate fi îndulcit cu miere de albine.

Contraindicații:

Consumul de ceai de gălbenele este recomandat cu moderație în cazul în care se urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanțe din compoziția ceaiului pot amplifica efectul medicamentelor. De asemenea, consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate.

Neapărat să încerci și tu acest ceai cu adevărat benefic!